Gyártók Új területen terjeszkedne a CATL

Új területen terjeszkedne a CATL

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.04 14:18

Új területen terjeszkedne a CATL

Fotó: CATL

A CATL tárgyalásokat folytat arról, hogy kutatási és fejlesztési központokat hozzon létre Hongkongban, hogy új technológiákat dolgozzon ki, amelyeket külföldön és az iparágon belül is licencbe lehet adni – mondta a cég elnöke.

Hirdetés

A potenciális hongkongi kutatási-fejlesztési bővítés illeszkedik a CATL stratégiájához, amely nagyobb hangsúlyt fektet az akkumulátor-technológiák exportjára, nem pedig csak az akkumulátorokra, mivel a kínai elektromos járművek és akkumulátorok a külföldi kormányok fokozódó ellenőrzésével szembesülnek.

A CATL néhány külföldi engedélyezési kísérlete akadályokba ütközött. A Ford tavaly bejelentette, hogy 3,5 milliárd dollárt tervez befektetni egy akkumulátorgyár építésébe Michiganben a CATL technológiájának segítségével, de az üzlet kivívta néhány amerikai törvényhozó haragját. Eközben a Kína befolyásával kapcsolatos aggodalmak az elektromos autók akkumulátorainak ellátási láncában kiterjedtek az ország járműexportőrként való növekvő státuszára is. Az export a kínai autógyártók számára a növekedés motorja volt, mivel a hazai kereslet gyengül.

A CATL nem aggódik az EU-s vizsgálatok miatt

Az Európai Bizottság tavaly vizsgálatot indított a kínai elektromosautó-támogatások ügyében. Amikor a kínai dominancia miatti európai aggodalmakról kérdezték, a CATL elnöke azt mondta, hogy Európa még nem rendelkezik elegendő „magasabb minőségű" termékkel.,Az uniós vizsgálat nem aggasztja az elnököt, aki szerint az elektromosautó-ipar „rendszeres támogatást kapott a kormánytól", mivel Kína a szén-dioxid-semlegességre törekszik.

Míg az európai piacon enyhe lassulás tapasztalható, mivel az elektromos járművek akkumulátorai túl drágának minősülnek, az ottani akkumulátorgyár-beruházások további növekedést tesznek lehetővé – mondta a CATL elnöke. Úgy véli, hogy Németország „nagyon gyorsan felzárkózik" a villamosítás terén, és néhány éven belül több elektromos járművet kérhet Kínától.

A hónap elején az Egyesült Államok vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a kínai járműimport nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, és közölte, hogy korlátozásokat vezethet be az „összekapcsolt" autós technológiára. A CATL elnöke szerint ezek az aggodalmak szükségtelenek, és kommunikációval megoldhatók – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink