Gyártók Új hibrid hajtásokat mutatott be a Peugeot

Új hibrid hajtásokat mutatott be a Peugeot

autopro.hu/P.B. | 2022.10.05 09:23

Új hibrid hajtásokat mutatott be a Peugeot

Fotó: Stellantis

A Stellantis alá tartozó francia Peugeot minden modelljének lesz elektrifikált verziója 2023-tól. A konszern márkái közül elsőként a vállalat fogja autóit ellátni a Stellantis újgenerációs hibrid hajtásaival. Elsőként az új 3008-as és 5008-as kapja meg a hajtást.

Hirdetés

A Peugeot új hibrid hajtása egy 100 kilowattos benzinmotorból, egy új, elektromos duplakuplungos sebességváltóból, valamint egy 48 voltos villanymotorból áll. Utóbbi segíti a belső égésű motort abban, hogy további nyomatékot biztosítson, és 15 százalékkal csökkentse az üzemanyag-fogyasztást. Meghatározatlan „alacsony sebességnél” akár egy kilométert is képes megtenni az autó tisztán elektromos módban – ez a lágyhibrideknél komoly teljesítmény.

A hibrid hajtásláncot a későbbiekben a 3008-as és az 5008-as mellett más modellcsaládokban is alkalmazni fogja a gyártó, sőt, más Stellantis márkáknál is használni fogják azt. Az „eDCT” névre keresztelt hibrid sebességváltót a Stellantis metzi gyárában fogják gyártani, a Punch Powertrainnel közös vegyesvállalat égisze alatt.

A termelést 2024-ig évi 600 ezer darabra kívánják növelni, majd később az eDCT a torinói Mirafiori üzemben is gyártásra kerül – írja az electrive.com.

Folyamatos az elektromos offenzíva

Az átállást az e-208 már bejelentett frissítése egészíti ki: a modell valamivel nagyobb akkumulátort és erősebb villanymotort kap. További két akkumulátoros elektromos modellként érkezik az e-308 és e-308 SW. Ezenkívül a teljesen elektromos e-408 egy már bejelentett, teljesen új és elektromos modellsorozatként fog megjelenni.

Emellett a Peugeot követi az Opelt az e-Expert Hydrogen furgonnal, ami az Expert hidrogén üzemanyagcellás verziója lesz – az Opel részéről már bejelentették a Vivaro hasonló változatát. A Peugeot a kétkerekűek szegmensében is előrukkol egy elektromos megoldással: a gyártó a Párizsi Autószalonon tervezi bemutatni az e-Streetzone elektromos robogót.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink