Gyártók Új életet lehelhet az esztergomi gyárba a Vitara

Új életet lehelhet az esztergomi gyárba a Vitara

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.05.07 14:48

Új életet lehelhet az esztergomi gyárba a Vitara

Nem sikerült fényesen a Magyar Suzuki 2014-es pénzügyi teljesítménye. Ez részben a modellváltásnak is köszönhető, amelytől viszont sokat remél a japán gyártó.

Hirdetés

A hazai OEM bevétele és profitja is esett, azonban a Vitara sorozatgyártásának beindulásával a teljes gyártási darabszám 2015-ben elérheti a 165 ezres mutatót – foglalta össze a fő értékeket a portfolio.hu elemzése.

Tavaly 1,54 milliárd euró, közel 475 milliárd forint árbevételt ért el a Magyar Suzuki, ami mintegy 1,8 százalékkal alacsonyabb a 2013-as árbevételnél. A bevételek 95 százalékát adó export 2 százalékkal esett, míg a belföldi értékesítés valamelyest emelkedett.

Az export 70 százaléka az Európai Unióba irányult, ezen belül Anglia, Németország, Franciaország és Olaszország volt a Magyar Suzuki legnagyobb piaca.

Világhódító útra indult az új magyar modell

Annak ellenére, hogy az anyag jellegű ráfordítások 6 százalékkal 1,33 milliárd euróra csökkentek, és a személyi jellegű és az egyéb költségeket is sikerült kissé lefaragni, az üzemi eredmény közel harmadával, 23 millió euróra esett vissza, emögött nagyrészt az árbevétel visszaesése áll.

Az adózott eredmény 33,6 millió euróról 43 százalékkal 19,1 millió euróra, vagyis tavalyi átlagos euró árfolyammal számolva 5,9 milliárd forintra esett.

Az új Vitara Európán kívül más országokat is meghódítana: a célterületek száma már most is meghaladja a hetvenet, a tervek szerint három éven belül elérhetik a százas határt.

Kiemelt Partnereink