Gyártók Új akadályt gördítenek a Tesla német gyára elé

Új akadályt gördítenek a Tesla német gyára elé

autopro.hu/V.M. | 2021.10.23 08:22

Új akadályt gördítenek a Tesla német gyára elé

Fotó: Tesla

Bár a Tesla Berlinhez közeli üzeme már közel van a befejezéshez, megnyitását ismét elhalaszthatják, mivel megismétlik azt a konzultációt, mely során helyi lakosok emelhetnek kifogást az új elektromosautó-gyár ellen.

Hirdetés

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint novemberben indulhat meg a termelés a grünheidei egységben. Október 9-én, az épülő létesítményben tett látogatása alkalmával azonban már azt mondta, hogy a novemberi kezdés egyre valószínűtlenebb, mivel a hatóságoknak még át kell vizsgálniuk a legutóbb benyújtott dokumentumokat.

A késő őszi termeléskezdés a november 2-22. közé időzített online konzultációval még inkább elérhetetlennek tűnik. A konzultáció új fordulója – amire azért van szükség, mert az előző nem felelhetett meg minden előírásnak – azok előtt lesz nyitva, akik korábban már kifogást emeltek, azonban nem voltak elégedettek a Teslától vagy a tartományi környezetvédelmi minisztériumtól kapott válasszal.

A Reuters idézi a Tesla válasznyilatkozatát, ami szerint a kaliforniai vállalat továbbra is tartja magát ahhoz a céljához, hogy még 2021-ben megkezdje a termelést a német üzem.

Biztosra mennek

A hatóságokat a lakosok véleményének ismételt kikérésére az vette rá, hogy környezetvédők egy másik konzultáció esetében kifogásolták, hogy az embereket nem értesítették idejekorán a folyamat internetes lebonyolításáról. A hatóságok attól tartottak, hasonló módon a Tesla üzeméhez kötődő előző konzultációt is kikezdhetik.

„Mivel precedensként szolgáló ügyek hiányában nehéz megállapítani, hogy a brandenburgi közigazgatási bíróság milyen ítéletet hozna egy peres eljárás esetén, az engedélyező hatóság úgy határozott, hogy megismétli az online konzultációt” – áll a tartományi környezetvédelmi minisztérium közleményében.

Musk már eddig sem volt elégedett

A Tesla vezére többször is kritikával illette a német bürokráciát, rámutatva, hogy a komplex, engedélyeztetési folyamatot elnyújtó tervezési követelmények ellentétesek a klímaváltozás elleni gyors fellépés igényével. A Gigafactory 4-ként is ismert, Berlinhez közeli üzem a mai napig nem kapott meg minden építési engedélyt.

Elkészülte után a Tesla új egységében legalább évi félmillió akkumulátoros elektromos autót fognak összeszerelni. A létesítménynek egy akkumulátorcellákat készítő üzem is része lesz, ami ötven gigawattóra éves kapacitással fog rendelkezni.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink