Gyártók Tovább csúszik a török e-autók európai terjedése

Tovább csúszik a török e-autók európai terjedése

autopro.hu/Sz.P. | 2023.12.19 06:20

Tovább csúszik a török e-autók európai terjedése

Fotó: Togg

2024-ben mutatja be második elektromos autóját a Togg. A török elektromos autógyártó 2025-ben el szeretné kezdeni második modelljének sorozatgyártását, és járműveinek exportját Európába. Fatih Kacır török ipari és technológiai miniszter szerint a Togg második modellje egy szedán lesz, amelyet 2024 végén mutatnak majd be.

Hirdetés

Az új modell bevezetését követően a gyártó még három másikat tervez: egy ferdehátú modellt a C-szegmensben, egy SUV-t és egy furgont. A Togg debütáló modellje, a T10X SUV a török piacon április óta már elérhető.

Kacır szerint 2030-ig az öt elektromos modellből összesen egymillió járművet fognak gyártani. December közepén több mint 15 ezer T10X közlekedett Törökország útjain, az év végére ez a szám várhatóan 20 ezer körülire emelkedik. A középkategóriás SUV-t az északnyugati Bursa tartományban található üzemben fogják gyártani. A gyártási kapacitás várhatóan évi 100 ezer jármű lesz, de a végső bővítési szakaszban elérheti a 175 ezret is.

Kínai kapcsolat

A Togg közismerten együttműködik a Farasis Energy kínai akkumulátorgyártóval. A két vállalat 2021-ben megalapította a Siro vegyesvállalatot, amely 2022 augusztusában már megkezdte akkumulátorai próbagyártását.

Kacır szerint a Togg várhatóan 2025-ben megkezdi az exportot is. A török vállalat 2023 közepén elhalasztotta a T10X hazai piacon kívüli bevezetését: 2024 végéről 2025-re vagy 2026-ra. A késlekedés egyik oka állítólag az e-SUV-k iránti nagy kereslet Törökországban. A Togg nem akarja elsietni az exportot – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink