Gyártók Töltőparkokat nyit világszerte a Mercedes

Töltőparkokat nyit világszerte a Mercedes

autopro.hu/S.A. | 2023.08.30 04:20

Töltőparkokat nyit világszerte a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz Media

A Mercedes-Benz 2024 végéig tervezi megnyitni első 30 gyorstöltő parkját Európában, összesen több mint 200 töltőponttal, mindezt a bejelentett globális HPC, vagyis nagy teljesítményű töltőkből álló hálózatának részeként. Az első parkot várhatóan idén építik fel a németországi Mannheimben.

Hirdetés

A Welt am Sonntag erről Franz Reinerre, a Mercedes-Benz Mobility leányvállalat vezetőjére hivatkozva számol be. A Mercedes-Benz első európai HPC töltőállomása idén nyílik meg Mannheimben. Ezzel szinte egyidejűleg nyílnak meg töltőállomások az egyesült államokbeli Atlantában és a kínai Csengtuban.

Többet kap, akinek Mercedes-e van

A Mercedes 2024 végéig világszerte 2000 töltőpont telepítését tervezi, ebből 200-at Európában. Az autógyártó a messzemenő terveket a januári CES-en jelentette be, ahol elmondta, hogy 2030-ig 10 ezer HPC pontot terveznek kiépíteni. Márciusban Franz Reiner közölte, hogy a telepítés 2023 utolsó negyedévében kezdődik az Egyesült Államokban, Németországban és Franciaországban. A 350 kilowattos töltőpontok bárki számára elérhetőek lesznek, de a Mercedes vásárlói bizonyos előnyökben részesülnek majd, mint például amilyen a foglalási funkció.

A Mercedes még nem közölt konkrét európai helyszíneket Mannheimen kívül. A vállalat (a Teslával ellentétben) nem saját maga fogja megépíteni a töltőpontokat. „Mi a Mercedes-Benznél nem készülünk közvetlenül állami támogatást kérni a töltőállomásokhoz. Általános szabály, hogy ezt a partnereink teszik” – mondta Reiner a német lapnak. Nem világos, hogy az általában megkülönböztetésmentes hozzáférést igénylő támogatás mennyiben kompatibilis a kizárólag Mercedes-vezetők számára elérhető foglalási funkcióval.

Fő az elérhetőség

A Mercedes nem tervez olyan társalgót építeni töltőpontjához, mint a Porsche a sajátjához Bingen am Rheinben. Azonban a töltőállomások el lesznek látva tetővel és „egyéb kényelmi szolgáltatásokkal a közelben”, például a szomszédos autókereskedésben. „A kereslet és az ügyfeleink visszajelzései vezérelnek bennünket. Mindenekelőtt a töltési infrastruktúra elérhetősége van előtérben, digitális fizetési folyamattal és a töltőpontok előzetes lefoglalásának lehetőségével” – mondta el Reiner.

Még mindig nem világos, hogy a Mercedes melyik töltőpartnerrel fog együttműködni Európában. Az észak-amerikai töltőparkok építésében a stuttgarti autógyártó együttműködik az MN8 Energy-vel és a ChargePointtal. 2027-re a partnerek az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 400 pontból álló hálózatot fognak kiépíteni, több mint 2500 HPC töltővel – számolt be az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink