Gyártók Több tízezer Ferrarit hívnak vissza fékhiba miatt

Több tízezer Ferrarit hívnak vissza fékhiba miatt

autopro.hu/E.M. | 2022.08.11 09:19

Több tízezer Ferrarit hívnak vissza fékhiba miatt

Fotó: Facebook/Ferrari

Az olasz autógyártó visszahívása számos modellt érint 2005-től egészen napjainkig. A meglepő akció oka egy lehetséges fékmeghibásodás, amely a járművek fékezési képességének részleges vagy teljes elvesztését okozhatja.

Hirdetés

A Ferrari 23.555 járművet hívott vissza az Amerikai Egyesült Államokban. A visszahívás a 2005 óta gyártott járművek jelentős részét érinti a több millió dolláros, limitált szériás autókat is beleértve.

Egy hasonló, a fékek meghibásodása által indokolt visszahívást adtak ki 2021 októberében is. Akkor összesen közel 10 ezer járművet hívtak vissza, a mostani akció viszont azokat a modelleket már nem érinti.

Egy egyszerű megoldás menthet életeket

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) szerint a járművek fékfolyadék tartályának kupakjával van probléma. A tartály nem tud megfelelően szellőzni, így vákuum keletkezik benne, ami a folyadék szivárgásához vezet. A túl nagy mértékű folyadékvesztés a fékhatás csökkenéséhez vagy elvesztéséhez vezet, veszélyt jelentve a jármű vezetőjére.

Az NHTSA dokumentumában egy egyszerű orvoslat szerepel. A tartályfedelet egy olyan változatra kell cserélni, amely megfelelően szellőzik, emellett egy szoftvert is telepítenek, amely képes figyelmeztetni, ha a folyadék szintje így is veszélyesen lecsökkenne.

Fokozott figyelem szükséges

A márkakereskedőket és a tulajdonosokat szeptember 24-én értesítik, addig is megkérnek mindenkit, hogy figyeljék a fékek állapotát és a fékfolyadékra vonatkozó jelzéseket. Figyelmeztetés esetén arra kérik őket, hogy húzódjanak félre és várják meg, amíg a Ferrari asszisztens szolgáltatásának keretében elvontatják járművüket a legközelebbi kereskedőhöz.

A visszahívásban érintett modellek között szerepel többek között az F60 America, a LaFerrari és a Ferrari 430 is. – olvasható a Car and Driver cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink