Gyártók Több milliárd dollárból épít akkugyárat a Ford

Több milliárd dollárból épít akkugyárat a Ford

autopro.hu/P.B. | 2023.02.13 14:17

Több milliárd dollárból épít akkugyárat a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford 3,5 milliárd dolláros beruházás keretében lítium-vas-foszfát akkumulátor-gyárat épít Michigan államban – ez egyelőre sajtóértesülés, de az autógyártó a hírek szerint bármikor hivatalosan is bejelentheti a hírt.

Hirdetés

Értesülések szerint a Ford a kínai CATL akkugyártó-óriással közösen építi fel a gyárat – a létesítmény tulajdonosa és üzemeltetője a Ford lesz, de mint technológiai partner a CATL is részt fog veni az akkumulátorok fejlesztésében. Ezt az amerikai OEM nem erősítette meg.

Az üzem várhatóan a michigani Marshall városában épül fel és legalább 2500 embernek ad majd munkát. A mintegy 1900 hektáron felépülő gyár nagyjából 160 kilométerre fekszik majd Detroit városától.

Állami ösztönzés

Mint ismert, a Biden-adminisztráció augusztusban fogadtatta el a Kongresszussal a 430 milliárd dolláros inflációcsökkentési törvényt, ami kitér az elektromos járművek adójóváírásainak átalakítására. A változások végső soron azt ösztönzik, hogy az Egyesült Államokban eladott elektromos autók lehetőleg az USA területén készüljenek, amerikai alapanyagokból és amerikai munkások keze által.

Azzal, hogy a Ford teljes mértékben birtokolni fogja az új üzemet, segíthet abban, hogy az előállított akkumulátorok adójóváírásra jogosultak legyenek úgy is, hogy egyébként a kínai CATL fejleszti azokat. Az ötlet nem is tetszik mindenkinek: Virginia állam kormányzója, Glenn Youngkin szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy „bár a Ford ikonikus amerikai vállalat, világossá vált, hogy ez a javaslat a Kínai Kommunista Párt frontjaként fog szolgálni”, ezért az állam nem is támogatta, hogy a területén épüljön fel az üzem. Januárban Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója a Detroit Newsnak azt mondta, Youngkin döntése „politikai elhatározás” volt.

Júliusban a Ford bejelentette, hogy 2026-tól kezdődően 40 gigawattórányi akkumulátorkapacitást kíván létrehozni Észak-Amerikában. A cég megállapodást kötött a CATL-lel – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink