Gyártók Szedán-kombi átmenet lehet az új Alfa Romeo Giulia

Szedán-kombi átmenet lehet az új Alfa Romeo Giulia

autopro.hu/V.M. | 2022.05.05 04:20

Szedán-kombi átmenet lehet az új Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia | Fotó: Stellantis Media

Folyamatban van az Alfa Romeo prémium fókuszú átalakulása, aminek részeként a következő években több új modell megjelenésére is számítani lehet. Ezek egyike lesz az új Giulia is, ami az Alfa Romeo vezérének szavai szerint egy szedán-kombi átmenet képében érkezhet meg.

Hirdetés

Jean-Philippe Imparato, az Alfa Romeo vezérigazgatója nemrég a brit Autocar-nak adott interjúban beszélt a tervekről. Mint elmondta, a dizájnereket azzal bízta meg, hogy egy szokatlan utódot készítsenek a négyajtós Giulia számára.

Imparato szerint a Giulia jelen generációjának, ahogy a mostani Stelvio SUV-nek is, még hátra van pár év, azonban a jövőre készülve már megkérte a dizájn csapatot, hogy egy kombi stílusú autó tervezésének lehetőségét is vizsgálják meg, amivel felvehetnék a versenyt az új Genesis G70 Shooting Brake-kel.

„Az Alfa DNS-e diktálja, hogy legyen egy sportos szedánunk. De tekintettel vagyok arra, hogy sokan felvetették, a Giuliának legyen egy kombi változata is” – fogalmazott Imparato. „Talán van egy átmenet a szedán és a kombi között, és az új Giuliában lehetséges, hogy egyesíthetjük a kettő előnyeit.”

Fő a stabilitás

Imparato hangsúlyozta, hogy a modellkínálat tervezésében stabilitásra törekednek, és a következő öt évre már sikerült véglegesíteniük az elképzeléseket.

2024-ben egy B-szegmensbe tartozó, Brenneróra keresztelt crossovert fognak piacra dobni. Ezt 2025-ben egy teljesen elektromos autó, majd 2026-ban egy másik e-autó, potenciálisan egy E-szegmenst erősítő luxus SUV, végül pedig 2027-ben egy harmadik villanyautó fogja követni.

Bár Imparato nem ment bele a részletekbe, a 2025-ben érkező típus várakozások szerint a GTV nevet fogja viselni, míg külső dizájnja az Audi A5 Sportback négyajtós kupé kialakítását fogja tükrözni.

Médiaértesülések szerint az akár plug-in hibrid változatban is készülő GTV-ről azt viszont elmondta Imparato, hogy az Alfa Romeo első olyan autója lesz, ami a Stellantis később érkező STLA platformjára fog épülni.

A GTV után jövő Alfákat szintén az STLA-ra tervezik, azonban úgy néz ki, hogy így is lesz, ami megkülönböztesse őket a 14 márkát számláló Stellantis más emblémát viselő modelljeitől. Daniel Guzzafame, az Alfa Romeo termékfejlesztési vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy: „Meg akarjuk őrizni a (Giulia és a Stelvio alapját képező) Giorgio platform jó elemeit. Vannak lehetőségek, amiket most vizsgálunk.”

Az Autocar szerint elképzelhető, hogy a Giorgio kormányzási és felfüggesztési részegységeit fogják átemelni a Stellantis közös platformjára.

Ennél több kell az egyéniséghez

Hogy azonban megőrizze egyedi arculatát, az Alfa Romeónak nem csupán a közös műszaki alapokat kell majd átszabnia, de modelljeinek megfelelő dizájnnal is kell majd rendelkeznie.

„Vakmerő döntéseket kell hoznunk. Az Alfának másnak kell lennie, muszáj, hogy nagyon egyedi legyen a dizájnja, a kerekei, a kormánykereke és a műszeregysége” – húzta alá Imparato.

A vállalatvezető továbbá elmondta, hogy „tisztává” akarja tenni az autók belső terét, ezzel utalva a felesleges információk és talán a nagy érintőképernyők száműzésére. „A vezetőknek boldognak és stresszmentesnek kell lenniük” – tette hozzá.

Ami az elektrifikáció vezetési élménybe hozott változását illeti, Imparato kifejtette: „Soha nem fogok hamis hangokat megengedni, de a vibrációt lehet, hogy visszacsempésszük az (elektromos) autóba.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink