Gyártók Súlyos bírság vár a Mercedes-Benzre Koreában

Súlyos bírság vár a Mercedes-Benzre Koreában

autopro.hu/P.B. | 2022.02.08 14:21

Súlyos bírság vár a Mercedes-Benzre Koreában

Fotó: Pexels

A dél-koreai versenyhatóság azzal vádolja a Mercedes-Benzt, hogy reklámjaiban hamis állításokat közölt a károsanyag-kibocsátással kapcsolatban. A gyártó súlyos pénzbírságra számíthat az ázsiai országban.

Hirdetés

A Mercedes-Benz 20,2 milliárd von (5,23 milliárd forint) bírság befizetésére kényszerülhet Dél-Koreában a dízelautók károsanyag-kibocsátására vonatkozó hamis adatok miatt. A dél-koreai versenyhatóság azzal vádolja a német autógyártót, hogy tiltott károsanyagkibocsátás-szabályozó szoftvert telepített járműveibe. A valós adatok szerint a nitrogén-oxidok kibocsátása nem felelt meg az előírásoknak a vád szerint. A Fair Trade Commission felszólította a Mercedes-Benz AG-t és a Mercedes-Benz Korea-t, hogy korrigálják az adatokat.

Az autógyártó nem sokkal a vádak megjelenése után közölte, hogy együttműködik a hatóságokkal, és ismertette velük álláspontját. Mivel a határozat írásban még nem elérhető, erről bővebben nem tudott nyilatkozni az OEM.

Hosszú időn át zajlott a csalás

A hatóság szerint a gyártó hamisan hirdette, hogy az általa kínált járművek az Euro 6 károsanyag-kibocsátási szabványnak megfelelő mennyiségű nitrogén-oxidot bocsátanak ki. Az ügy a Mercedes-Benz 2012 áprilisa és 2018 novembere között kínált tizenöt dízelhajtású modelljét érinti.

Az SCR emissziószabályozási technológiája nem működött megfelelően ezekben az autókban. A hatóságok szerint harminc perc normál körülmények közötti vezetés után drasztikusan leromlottak a károsanyag-kibocsátási adatok: az autók akár 14-szer több nitrogén-oxidot bocsátottak ki, mint amennyit a dél-koreai környezetvédelmi előírások megengedettek.

Nem az első eset Dél-Koreában

Két éve a dél-koreai környezetvédelmi minisztérium megbírságolta az akkor még Daimler néven forgalmazó stuttgarti autógyártót, mert tiltott károsanyag-kibocsátó szoftvereket telepített dízelautókba. A cég akkor bejelentette, hogy kifogást emel a döntés ellen.

Az eljárás az Euro 6b emissziós normával rendelkező járműveket érintette, amelyek gyártása legkésőbb 2018 közepére leállt. A Daimler AG-t február 1-től Mercedes-Benz Group AG-nak hívják – jegyzi meg az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink