Gyártók Sorozatgyártott üzemanyagcellás hajtásláncok érkeznek tehergépjárművekhez

Sorozatgyártott üzemanyagcellás hajtásláncok érkeznek tehergépjárművekhez

autopro.hu/D.Á. | 2020.10.02 06:20

Sorozatgyártott üzemanyagcellás hajtásláncok érkeznek tehergépjárművekhez

Fotó: Ballard

A német Mahle és a kanadai Ballard Power Systems hosszú távú együttműködésre törekszik, teljes üzemanyagcellás hajtásláncokat terveznek gyártani az európai, észak-amerikai és ázsiai piacra. A közös munka első fázisában a Ballard a cellákkal kapcsolatos fejlesztésért, a Mahle pedig tapasztalatait felhasználva a hőmérsékletek és a levegőellátás menedzseléséért, a hajtás elektronikájáért és a csomagolásért felel majd.

Hirdetés

Meglévő szakértelem

A Mahle korábban az iparág fiatal korához képest hosszú ideig volt beszállító üzemanyagcellás járművekhez, ahol jól jött nagy tapasztalatuk a hőmenedzsment és a szűréstechnika terén. Dr. Jörg Stratmann, a cég vezérigazgatója és igazgatósági elnöke szerint a klímasemleges hidrogén a jövő energiatárolója, és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tehergépkocsik megvalósítsák a nekik szánt klímatörekvéseket. A Ballarddal erős lökést terveznek adni az üzemanyagcellák fejlesztésének, hogy azok tömeggyártásba kerülhessenek.

Kanadai ambíciók

A Ballard Power Systems bejelentette, az üzemanyagcellás teherautók szektorának elvárt növekedésének elérése érdekében 2021 elejétől Vancouverben a jelenlegi hatszorosára növelt gyártási kapacitással készülnek majd a cellák struktúráját alkotó membránelektródák, ami évi hatmillió egységet jelent, összesen 1,66 gigawatt teljesítménnyel. Dr. Lee Sweetland, a vállalat fejlett gyártásért felelős igazgatója elmondta, a bővítés a modern gyártási technológiákra, automatizációra és gyártósori minőségellenőrzésre fordított befektetések eredményeinek köszönhető. A rendszerek az ellátási lánctól a teljes gyártáson át gördülékennyé teszik a munkát és növelik a rendelkezésre álló adathalmazt.

A gyártó nemrég mutatta be FCgen–HPS névre hallgató, protoncsere-membrános cellákból álló egységét. Az Audival közösen fejlesztett kötegek a számos teherautón túl vízi, vasúti és légi járművekbe is szerelhetőek – adta közre az electrive.com.

Kiemelt Partnereink