Gyártók Sokba kerülhet Elon Musk álma

Sokba kerülhet Elon Musk álma

autopro.hu/P.B. | 2022.08.31 14:23

Sokba kerülhet Elon Musk álma

Fotó: Tesla

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója kitűzte a célt: a Tesla 2030-ra éves szinten húszmillió autót szeretne gyártani. Ez a mai számítások szerint az akkori újautó-piacon 20 százalékos részesedést jelentene, és annyi autó éves gyártását, amennyit tavaly a Toyota és a Volkswagen Csoport – a jelenlegi két listavezető – együtt készített.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy ha Musk megvalósítja az álmát, akkor a Tesla olyan sikert fog elérni, amire a járműiparban még nem volt példa. De elérhető-e ez a siker, lesz-e elég nyersanyag ennyi elektromos autó (és a hozzájuk való akkumulátor) legyártásához?

A sikerhez a következő nyolc évben még nyolc gigagyárat kellene építenie a cégnek – ezzel együtt a jelenleginél harmincszor több akkumulátorkapacitásra is szüksége lesz a Teslának 2030-ra. A Reuters számításai szerint a két probléma megugrása mintegy 600 milliárd dollár (240 ezermilliárd forint) beruházást jelentene.

A beruházások helyszíneire potenciális jelölt India, Kanada és Indonézia. Mindenesetre az idén elért 100 gigawattórányi akkugyártási kapacitás helyett 2030-ra 3 ezer gigawattóra (avagy 3 terrawattóra) kapacitásra lesz szükség – írja a Reuters.

Elképesztő mennyiségű nyersanyag

A tervek megvalósításához kétmillió tonna lítium, 1,3 millió tonna nikkel, 200 ezer tonna kobalt és 3,5 tonna grafit szükségeltetik – szakértők szerint jelen pillanatban nem létezik ekkora kapacitás a Földön, azaz képtelenség lenne az adott nyersanyagokból ennyit előállítani – és akkor nem beszéltünk a többi gyártó szükségleteiről. Számos új forrásra lesz tehát szükség.

A Reuters által megkérdezett szakértők és elemzők szerint különleges és elképesztő siker lenne, ha a Tesla nyolc év alatt a Toyota gyártási kapacitásának kétszeresére növelné a saját volumenét. Nem lehetetlen, de óriási mennyiségű beruházást igényel.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink