Gyártók Skoda: hatékony és környezetbarát gyártási logisztika

Skoda: hatékony és környezetbarát gyártási logisztika

Panker Gergő | 2014.01.03 09:44

Skoda: hatékony és környezetbarát gyártási logisztika

Annak érdekében, hogy a Skoda 13 gyártóbázisa fennakadásmentesen működhessen, folyamatos alkatrészellátásra van szükség, hogy az alkatrészek jó helyen, jó időben, a megfelelő mennyiségben legyenek elérhetők. Hogy ezt sikerüljön megvalósítani, a cseh vállalat egy kifinomult és hatékony nemzetközi logisztikai rendszert használ.

Hirdetés

A Skoda 2018-as növekedési stratégiájában kulcsfontosságú szerepet játszik a legmodernebb raktározási és szállítási technológia használata. – A Skoda 2018-ra legalább évi 1,5 millió autóval szeretné növelni eladásait – mondja Michael Oeljeklaus, a Skoda termelési és logisztikai bizottságának tagja. – Az új kezdeményezés magas minőségi normát vár el a termelés területén és a hozzá tartozó logisztikai struktúráktól és folyamatoktól. A jól működő logisztikai tevékenység a magasszintű autógyártás alapfeltétele. A központi gyártóbázisunkon alkalmazott legújabb innovációk fontos lépést jelentenek a logiszikai folyamatok optimalizálása, és ebből kifolyólag a hatékonyság növelése és termelékenység javítása felé – folytatja Oeljeklaus.

A Skoda új mladá boleslavi logisztikai központja fél éve kezdte meg működését. A legfrissebb újítások nagymértékben optimalizálják a cseh autógyártó logisztikai folyamatait. – Az új rendszerek felgyorsítják a logisztikai folyamatokat, csökkentik a költségeket és védik a környezetet. És mindezt nagyon okosan teszik – mondja Jiří Cee, a Skoda logisztikai vezetője.

Az új kormánykerekeket szállító konténer számos előnnyel rendelkezik a korábban használthoz képest: könnyebb, több alkatrész tárolására képes, kevesebb helyet igényel és olcsóbb. Az új konténer kapacitása 20 százalékkal nőtt, ráadásul most már több modellt is képes tárolni, nem csupán egyet, mint az előző.

Mivel 98 százalékban újrahasznosított műanyagból készül, az új konténer 62 kilogrammal könnyebb, mint a korábbi fémkonténer. A kisebb súly és megnövekedett kapacitásnak hála alkatrészenként 40 százalékkal csökkenti a költségeket. Az új konténer ráadásul jobban védi a környezetet is: a szén-dioxid-kibocsátás szállítmányonként 75 százalékkal alacsonyabb. A konténer gyártási költségei szintén 23 százalékkal alacsonyabbak. A részletekben rejlő fejlődés elengedhetetlen az autógyártás ökoegyensúlyának javításához.

A hatékony gyártás megköveteli, hogy az alkatrészek pontosan érkezzenek az szerelősorokhoz – ez az úgynevezett just-in-sequence szállítás. Ebben az ún. pick-up vagy kiszedési pontok központi szerepet játszanak. A Mladá Bolesav gyárban nemrég bevezettett egy új, kiszedőfunkcióval ellátott szekvencia konténert. az új technológia segíti a dolgozókat a kiszedőjármű megtöltésében és az egész folyamatot biztonságosabbá teszi.

A harmadik logisztikai innováció egy új, teljesen automatikusan irányított szállítójármű. Az úgynevezett automatikusan irányított jármű rendszer (Automated Guided Vehicle System (AGV) központilag irányított szállítójárművek segítségével szállítja ki az alkatrészeket közvetlenül a szerelősor melletti polcokra. Mindezzel időt és pénzt takarítanak meg.

Az új megoldások egy új kifinomult gyártás-logisztikai rendszer részei, amely biztosítja a 13 gyártóbázis optimális ellátását az egész logisztikai hálózaton keresztül. A Skoda jelenleg Csehországban, Kínában, Oroszországban, Indiában, Kazahsztánban és Ukrajnában gyárt autókat. Az idei év első kilenc hónapjában a cseh autógyártó 685 ezer autót gyártott világszerte.

Körülbelül 1250 Skoda-alkalmazott dolgozik a logisztika területén, akik minden évben alkatrészek millióit irányítják a világ minden részébe. A Skoda cseh gyárai körülbelül 52 ezer vasúti kocsit küldenek és fogadnak minden évben. Ezen felül évente 469 ezer kamionfuvart regisztrálnak a három csehországi Skoda gyárban. A Skoda logisztikai részlege hatalmas mennyiségű megrendelésekkel dolgozik, amelyhez hatalmas raktár- és logisztikai területre van szükség. A három csehországi gyárban ehhez összesen 321 ezer négyzetméternyi terület áll rendelkezésre - olvasható a cég sajtóközleményében.

Kiemelt Partnereink