Gyártók Sikeres év után profitesésre számít a Mercedes

Sikeres év után profitesésre számít a Mercedes

autopro.hu/V.R. | 2023.02.17 17:23

Sikeres év után profitesésre számít a Mercedes

Fotó: Mercedes-Benz

A Mercedes-Benz Csoport tavalyi, több mint 20 milliárd eurós profitja felülmúlta az elemzői előrejelzéseket, azonban az idei évre a vállalat alacsonyabb eredményre figyelmeztet a gazdasági bizonytalanság miatt.

Hirdetés

A német óriáscég előrejelzése egybecseng az egész iparág véleményével, miszerint az előttünk álló év kihívásokkal teli lesz az autópiac számára. Habár a globális értékesítési kilátások jobbak a tavalyi eredményeknél, még mindig nyolc százalékkal elmaradnak a járvány előtti szinttől a német autóipari szövetség szerint.

Harald Wilhelm, a Mercedes-Benz Csoport pénzügyi igazgatója elemzőknek és újságíróknak elmondta, hogy a költségek tervezett csökkentése az inflációt figyelembe véve „nem sétagalopp", de a vállalat ragaszkodik ahhoz, hogy a 2019-es szintről 2025-re 20 százalékkal csökkentse fix, beruházási és kutatás-fejlesztési költségeit.

A Mercedes riválisaival ellentétben a növekvő költségei ellenére is növelni tudta nyereséghányadát azáltal, hogy a felső kategóriás eladásokra összpontosított – írta meg a Reuters.

A vállalat honorálja részvényesei bizalmát

A német óriáscég közölte, hogy a profitban gazdag tavalyi év után 5 euróról 5,20 euróra emeli részvényenként az osztalékot, ami összesen 5,6 milliárd eurós kifizetést jelent részvényesei számára.

A JPMorgan elemzői szerint a vállalat részvény-visszavásárlási programja, ami 2025-ig 4 milliárd értékű részvény visszavételét foglalja magába, „egy újabb fontos lépés" a menedzsment részéről afelé, hogy a vállalat a „legversenyképesebb részvényesbarát luxusautó-gyár legyen a piacon".

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink