Gyártók Saját kezébe vette dolgozóinak oltását a Volkswagen

Saját kezébe vette dolgozóinak oltását a Volkswagen

autopro.hu/P.B. | 2021.04.01 10:20

Saját kezébe vette dolgozóinak oltását a Volkswagen

Fotó: Volkswagen

Március 30-ától egy mintaprojekt keretében a Volkswagen megkezdte dolgozóinak oltását, de szigorúan betartva az oltási sorrendet. Az OEM az első ipari vállalat Németországban, melynek orvosai részt vesznek az oltási programban. Az autógyártó először Zwickauban oltja dolgozóit, de később más telephelyeken is folytatódhat a program.

Hirdetés

A Volkswagen orvosai egy külön erre a célra átalakított VW Crafter kisbuszban oltják a vállalat dolgozóit. Az oltási sorrendet a gyártónak is be kell tartania, ezért vagy a krónikus betegségben szenvedő dolgozókat oltják, vagy azokat, akik a gyárral szomszédos Vogtland járásban élnek, ott ugyanis a járvány elharapódzása miatt mindenkit oltanak.

A dolgozók oltása egy mintaprojekt, amit a Volkswagen a Német Vöröskereszttel közösen végez. Első körben háromszáz dózis oltóanyagot kapott a vállalat.

Katrin Flemming, a Volkswagen szászországi egészségügyi vezetője kiemelte, hogy a járvány elleni küzdelemhez olyan összefogásra és partnerségre van szükség, mint a Volkswagen és a Német Vöröskereszt együttműködése.

Saját oltóközpontot is terveznek

Szászországban 11 ezer embert foglalkoztat a Volkswagen, 8500-at Zwickauban. Az oltómobilként funkcionáló kisbusszal könnyen elérhetnek bárkit közülük, ami a projekt egyik nagy előnye a dolgozók szerint.

Továbbá a Volkswagen Wolfsburgban saját oltóközpontot tervez felállítani: Herbert Diess, a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy amint lesz elég oltóanyaguk hozzá, akár éjjel-nappal is tudnak oltani. Az oltások természetesen minden esetben önkéntesek.

Akár Magyarországon is lehet hasonló

Ahogyan arról az autopro.hu korábban beszámolt, az Audi Hungaria egészségügyi stábja is készen áll arra, hogy beoltsa dolgozóit, az infrastrukturális feltételek Győrben is adottak ehhez, azonban még nem áll elég oltóanyag rendelkezésre.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az Audi Hungaria mikor olthatja be dolgozóit, az Automobilwoche szerint azonban Wolfsburgban már húsvét után elindulhat az oltás.

Ember lenne, oltóanyag kevésbé

Németországban a szakemberek is szorgalmazzák, hogy a cégek orvosai vegyenek részt az oltási programban. Erre lenne is elegendő ember, ugyanakkor nincs elég rendelkezésre álló oltóanyag ahhoz, hogy mindenhol zökkenőmentesen haladhasson a program.

A Volkswagen mellett más vállalatok is részt tudnának venni az oltásban, az autógyártók közül a BMW is jelentkezett a feladatra – írja az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink