Gyártók Románia is beszállt a Volkswagen gyárért folytatott versenybe

Románia is beszállt a Volkswagen gyárért folytatott versenybe

MTI | 2019.11.05 16:40

Románia is beszállt a Volkswagen gyárért folytatott versenybe

Románia elcsábítaná a Volkswagen eredetileg Törökországba tervezett üzemét. A német gyártó eredetileg Törökországban tervezett üzemet létrehozni, azonban elhalasztotta a döntést a helyszín kiválasztásáról, miután Törökország katonai akciót kezdett Szíriában.

Hirdetés

„Románia megfelelően képzett, és az országba települt autóipari beszállító cégeknek köszönhetően járműipari technológiai tapasztalatokkal is rendelkező munkaerővel rendelkezik" - mutatott rá Werner Braun, a brassói német gazdasági klub elnöke.

A Volkswagen eredetileg Törökországban, Izmir közelében, Manisa városban készült egy gyártóüzemet létesíteni, amelynek beruházási költségét a német Automobilwoche autóipari szaklap a Volkswagen részéről 1,2-1,5 milliárd euróra, a beszállító cégek részéről pedig további egymilliárd euróra becsülte. Az autóipari üzemberuházás mintegy négyezer munkahelyet teremtene.

Bulgária még mindig jobb választás lenne?

Értesülések szerint a Volkswagen Bulgáriát részesítené előnyben az üzem alternatív telephelyeként, de Románia is jelezte készségét a beruházás befogadására. Mégpedig azzal az indokkal, hogy az országba települt számos német vállalatnak köszönhetően a helyi munkaerő már elsajátította a német munkakultúrát. A politikai környezet azonban Romániában nem eléggé stabil és korrupciós vádakkal terhelt, ezért „meglehetősen problémás".

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, októberben Bulgária emelte a tétet a Volkswagen-gyárért folytatott versenyben. Szándéka komolyságát jelezve bejelentette, hogy a tervezettnél csaknem kétszer nagyobb állami támogatást nyújtana a német cégnek, ha mégis nála építené meg a gyárát.

Nyitókép: vw.com

Kiemelt Partnereink