Gyártók Rég voltak ilyen mélyen az európai újautó-eladások

Rég voltak ilyen mélyen az európai újautó-eladások

autopro.hu/P.B. | 2021.12.22 08:17

Rég voltak ilyen mélyen az európai újautó-eladások

Fotó: Pixabay

Novemberben igen erősen éreztette hatását a chiphiány és az alkatrész-ellátás akadozása az európai újautó-eladásokon. Harminc éve nem látott mélységbe zuhantak vissza az eladások az öreg kontinensen, és 18 százalékkal volt gyengébb az idei november a tavalyinál.

Hirdetés

A Jato Dynamics adatai szerint novemberben 855.281 új autót adtak el Európában – ez 18 százalékkal kevesebb autó, mint amennyit 2020-ban értékesítettek az év tizenegyedik hónapjában. Mint írják, a piac egyrészt még nem heverte ki teljesen a koronavírus-járványt, másrészt új csapásokkal is szembe kellett néznie – például a chiphiánnyal és az alkatrész-ellátás akadozásával.

A visszaesés ellenére az elektromos autók eladási számai nőttek: 181.300 tisztán elektromos és plug-in hibrid talált újonnan gazdára Európában novemberben, ez 22,9 százalékos piaci részesedést jelent, miközben a dízelek részesedése már csak 19 százalék – írja az Autocar.

Francia hegemónia az élen

A legnépszerűbb modellek listáját francia autók vezetik, de igen szoros az élmezőny: első a Renault Clio 16.353 példánnyal, második a Renault Csoporthoz tartozó Daciától a Sandero 16.263 autóval, míg a harmadik a Peugeot 208 16.261 járművel, mindössze két autóval lemaradva a második helytől.

A Peugeot 2008 a negyedik, még ebből a modellből is 16 ezernél több fogyott (16.169), ezzel a legnépszerűbb crossover, többek között az ötödik Volkswagen T-Roc-ot is megelőzve, melyből 15.234 fogyott – ezzel is a legnépszerűbb Volkswagen volt Európában novemberben.

A top tíz modell közé még a Fiat 500, az Opel Corsa, a Citroën C3, a Hyundai Tucson és a Dacia Duster fért be.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink