Gyártók Pozitív lavinát indított el a Tesla

Pozitív lavinát indított el a Tesla

autopro.hu/P.B. | 2023.02.01 04:20

Pozitív lavinát indított el a Tesla

Fotó: teslamotorsinc.sharepoint.com

Miután a Tesla csökkentette autóinak árát, több gyártó is hasonló stratégiát választott, aminek a vásárlók örülhetnek. Igaz, még mindig nehezen elérhetőek az elektromos modellek, és nem is mindenki állt bele a Tesla által indított folyamatba.

Hirdetés

Korábban az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Tesla olcsóbb ajánlatokkal kezdte az évet, azaz csökkentette autóinak árát. Ez a lépés árháborút gerjesztett az elektromos autók piacán, amire most már a Ford is reagált. Az amerikai gyártó bejelentette, hogy az elektromos hajtású Mustang Mach-E crossover ára felszereltségtől függően 600-5900 dollárral csökken.

A Tesla árcsökkentése az Egyesült Államokban bevált, komolyan megugrott a kereslet a Model Y-ok iránt az országban. Erre több gyártó is reagált a maga módján, a Ford az akció mellett a termelést is növelni kívánja annak reményében, hogy megszilárdítsa státuszát az Egyesült Államok második legnagyobb elektromos járműgyártójaként.

„Versenyképesnek kell maradnunk” – mondta Marin Gjaja, a Ford elektromos autókat gyártó egységének ügyfélszolgálati igazgatója. A Ford idén 130 ezer Mach-E gyártását tervezi világszerte, ami 67 százalékkal több, mint a 2022-ben gyártott 77.959 darab.

A már meglévő Mach-E vásárlók, akik járművük kiszállítására várnak, automatikusan megkapják a csökkentett árat – közölte az autógyártó hozzátéve, hogy felveszik a kapcsolatot azokkal, akik az idén már vettek ilyen autót.

Nem mindenki ül fel a vonatra

A Volkswagen főnöke, Oliver Blume kijelentette, hogy a Volkswagen Csoport nem kíván reagálni a Tesla legújabb árcsökkentéseire, vagyis a saját elektromos járműveinek árát nem fogja mérsékelni. „Egyértelmű árstratégiánk van, a megbízhatóságra támaszkodunk. Bízunk termékeink és márkáink erejében” – mondta Blume. A Volkswagen az elektromos autók piacán is vezetővé szeretne válni, de azt a piacot egyelőre a Tesla uralja.

Az Automobilwoche információi szerint egyelőre a Renault sem csökkenti autóinak árát, de az elektromos modellek árképzését felülbírálja a francia OEM.

Sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen árat emelnek: kereskedői körökből azt lehet hallani, hogy a Porsche akár hat százalékkal is szeretné emelni listaárait. Az erre vonatkozó kérdésre a Porsche azt mondta: „A modellév váltáskor az árak kiigazítása szokásos eljárás az iparágban. A következő modellévre vonatkozó árakat várhatóan márciusban teszik közzé.”

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink