Gyártók Pénz után kutat a Chrysler felvásárlását követően a Fiat

Pénz után kutat a Chrysler felvásárlását követően a Fiat

MTI | 2014.01.10 11:41

Pénz után kutat a Chrysler felvásárlását követően a Fiat

Bővíteni szeretné finanszírozási forrásait az olasz autógyártó. Sergio Marchionne vezérigazgató szerint a módosított üzleti terv végrehajtásához akár részvényre váltható kötvényeket is kibocsáthatnak.

Hirdetés

- Készen állunk, de pénzre van szükségünk, hogy finanszírozzuk az indulást - fogalmazott Marchionne a la Repubblica napilapnak. Ez az első interjúja azóta, hogy a Fiat 4,35 milliárd dollárért megvásárolta a Chrysler 41,5 százalékát 2014. január 1-jén.

A vezérigazgató elmondása szerint nem hajtanak végre tőkeemelést, mert az értékcsökkenéshez vezetne. Azonban szükség lenne több pénzre, mert a Moody's hitelminősítő is vizsgálni kezdte a Fiat hitelbesorolását. A hitelminősítő szerint se az olasz cég, se a Chrysler nem termel annyi pénzt, amennyi az új tervekhez kell.

A Fiat áprilisban ismerteti részletesen a felülvizsgált üzleti tervét, de azt már tudni lehet, hogy kulcsszerepet kap majd az Alfa Romeo márka újjáélesztése. Marchionne korábban úgy fogalmazott, az Alfa Romeo sportautó világszerte értékesíthető lesz, de mindenképpen Olaszországban szerelnék össze.

A Fiat és a Chrysler egyesülésével a világ hetedik legnagyobb autógyártója jött létre. Az egyesülés után a kombinált cég a milánói tőzsde után egy másik tőzsdén is szeretne részvényeket kibocsátani. Marchionne szerint az új tőzsdei bevezetésre ott kerül sor, ahol a legkönnyebb szabad tőkeforrásokat elérni, tehát akár Hongkong is szóba jöhet, New York mellett.

A vezérigazgató szerint a két autógyártónak egy közös névre is szüksége lesz majd, és a Fiat központja is költözni fog. Az új helyszín kiválasztását a részvénykibocsátás is befolyásolja.

Kiemelt Partnereink