Gyártók Ősszel mutatja be e-teherautóját a Daimler

Ősszel mutatja be e-teherautóját a Daimler

autopro.hu/V.M. | 2023.06.14 14:16

Ősszel mutatja be e-teherautóját a Daimler

Fotó: Pörge Béla

A Daimler Truck október 10-én tartja a Mercedes-Benz eActros LongHaul elektromos nyerges vontatója világpremierjét. A vállalat eddigi elektromos modelljeinél nagyobb hatótávot ígérő jármű jövőre kerül gyártásba.

Hirdetés

Az akkumulátoros elektromos nyerges vontató hivatalos megnevezése eActros 600 lesz. A Daimler ígérete szerint a vezetőfülke dizájnja el fog ütni az Actros modellcsalád többi tagjáétól, és vissza fognak köszönni a 2022-es IAA-n bemutatott prototípus egyes dizájnelemei.

Ahogy az eActros 300/400 modellek esetében, úgy ezúttal is az akkumulátor kilowattórában megadott kapacitására utal a 600-as jelölés. Az akkumulátorban tárolt energiát egy elektromos tengely kettő villanymotorja hasznosítja. Ezek együttesen normál üzemben 400 watt teljesítményt szolgáltatnak, de rövid időre 600 watt teljesítményen is működhetnek.

Az eActros 600 a Daimler Truck elektromos teherautói közül elsőként fog lítium-vasfoszfát akkumulátorcellákkal rendelkezni. A vállalat a technológiaváltást a hosszabb élettartammal és a nagyobb energiatárolási kapacitással magyarázza.

Az elektromos Mercedes-t 2024-től a németországi Wörth-ben fogják gyártani. Már a kezdetektől, a nyerges vontató mellett tetszőleges felépítményt befogadni képes merevalváz kivitelben is készíteni fogják az új típust.

Már vannak érdeklődők

Bár a gyártás még odébb van, már több komoly érdeklődő is adott le rendelést a nagy hatótávolságú elektromos Actros modellre. Egyikük a DB Schenker, mely egyből száz nyerges vontató vételéről írt alá szándéknyilatkozatot.

Mellette a Tevex Logistics logisztikai szolgáltató, illetve a Hegelmann Group és a Dachser vállalatok egyenként 50 jármű vételét tervezik – írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink