Gyártók Összefogtak az autógyártók: közös, biztonságos hálózatot hoznak létre

Összefogtak az autógyártók: közös, biztonságos hálózatot hoznak létre

autopro.hu/P.B. | 2021.03.06 06:20

Összefogtak az autógyártók: közös, biztonságos hálózatot hoznak létre

Fotó: Pexels

Cégeken átívelő hálózatot hozott létre Catena-X néven több német autógyártó és autóipari beszállító. A szövetség nyitott a további piaci szereplők felé, a cél egy biztonságos és átlátható adatcsere a vállalatok között.

Hirdetés

A Catena-X alapítói a BMW, a Bosch, a Deutsche Telekom, a SAP, a Siemens és a Friedrichshafen AG, az alapítás óta pedig többek között a Mercedes-Benz, a BASF, a Schaeffler és a ZF is csatlakozott a kezdeményezéshez, mely öndefiníciója szerint egyenrangú félként nyitott az autógyártók, beszállítók, kereskedők és infrastruktúrát szolgáltató vállalatok előtt.

A Catena-X célja a járműipar versenyképesebbé és hatékonyabbá tétele, amit többek között az adatbázisok és az információk egymással való megosztásával valósítanának meg. A kezdeményezés külön fókuszál a kis- és középvállalatokra is, sőt, úgy vélik, az ő aktív részvételükkel válhat igazán hasznossá a projekt.

Fotó: Telekom

Európai integráció

A szövetség további céljai között szerepel az európai autóipari vállalatok integrációja, így például a logisztikai megoldások optimalizálása is. Az ellátási láncok nagyobb átláthatósága és fenntarthatóbb működése is az elérendő célok között van.

A Catena-X első körben öt területre fókuszál: a minőségmenedzsmentre, a logisztikára, a karbantartásra, az átláthatóságra és az ellátási láncok menedzsmentjére. Később a gyártás és a digitalizáció is előtérbe kerülhet – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink