Gyártók Óriási teljesítményű töltővel állt elő a Nio

Óriási teljesítményű töltővel állt elő a Nio

autopro.hu/D.Á. | 2022.07.12 09:23

Óriási teljesítményű töltővel állt elő a Nio

Fotó: facebook.com/autochinese

A második Power Day eseményén a kínai autógyártó Nio bejelentette, hogy elkezdi kiépíteni 500 kilowattos elektromosautó-töltőit Kínában és Európában. A vállalat a harmadik generációs akkumulátorcserélő állomásairól is megosztott információkat. Az európai piac ellátását egy magyar gyárból tervezi megoldani a Nio.

Hirdetés

Az 500 kilowatt csúcsteljesítményre és 650 amper áramerősség átvitelére képes töltőket 2022 végén kezdik majd el kialakítani. A töltőhálózat várhatóan óriási lesz, hiszen a Nio tavaly év végén leszerződött a Shell energiaipari vállalattal. Az együttműködés a kínai és európai töltőinfrastruktúra és akkumulátorcserélő állomások kiépítésére terjed ki.

A Nio azt állítja, hogy 2025-re Kínában 18 autópálya mentén és további 19 városban fog létrehozni akkumulátorcserélő állomásokat, így minden Nio ügyfél találni fog egy állomást lakóhelye legfeljebb három kilométeres körzetében. A legtöbb állomás Kínában lesz, a 2025-re tervezett 4000 darabból 3000. Mivel a Nio már Európában is árulja elektromos autóit, a fennmaradó állomásokat nagy eséllyel itt alakítják ki. Négy állomás már tervben van a norvégiai Oslo környékén, és további négy norvég várost is megneveztek már célállomásnak. A Nio azt ígérte, 2022 végére 20 ilyen állomás lesz a skandináv országban. Az autókból a hálózatba áramot visszatápláló technológiát (V2G) is teszteli már a vállalat. Az állomásokról bővebb tájékoztatást idén év végén vagy a jövő év elején ad a Nio.

Magyar gyár is a tervek között

A Nio európai törekvései közé tartozik egy magyarországi gyár építése is. A tervek szerint itt fogják gyártani az Európában elhelyezni kívánt töltőoszlopokat és akkumulátorcserélő állomásokat. 2021 júliusában a Nio megkapta a TÜV-minősítést elektromosautó-töltők és akkucserélő állomások forgalmazására és üzemeltetésére minden EU-s országban.

A Nio átfogó tervekkel rendelkezik az elektromos autózás terén. Nem csak saját autóira és töltőinfrastruktúrájára, de ellátására is gondol, ugyanis 2024-ben tervezi megkezdeni saját fejlesztésű, 800 voltos akkumulátorcsomagjainak gyártását, amik olcsóbb modellekben kapnak majd helyet. Hosszabb távon saját akkumulátorcellákat is fejlesztene a cég — írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink