Gyártók Opel: 13 új motor 2016-ig

Opel: 13 új motor 2016-ig

autopro.hu/B.Cs. | 2013.04.24 09:58

Opel: 13 új motor 2016-ig

Az Opel három új motorcsaládot és 13 új motort vezet be 2012 és 2016 között, megújítva motorportfóliójának 80 százalékát. A motoroffenzívában komolya szerep jut Szentgotthárdnak is, ahol az új 1,6 literes motorok készülnek.

Hirdetés
Motorfejlesztés Torinóban

Megfelelve az erős, de csekély fogyasztású és emissziójú, csökkentett méretű motorok iránti igényeknek, az új benzin- és dízelmotorokat fokozatosan vezetik be az Opel teljes járműválasztékában. A vadonatúj hatfokozatú sebességváltó és egy új automatizált váltómű a közeljövőben várható.

1.6 SIDI Turbo benzinmotor

A szikragyújtású, közvetlen befecskendezéses (Spark Ignition Direct Injection – SIDI) négyhengeres benzinmotor kétféle változatban készül. Az Eco Turbo kivitel (125 kW/170 LE, 280 Nm) tervezésének középpontjában a kis fogyasztás, az alacsony fordulatszámon nagy nyomaték és a kimagasló rugalmasság állt. A Performance Turbo (147 kW/200 LE, 300 Nm) kiemelkedő, 125 lóerő/liter fajlagos teljesítménye a kategória legjobbja. Az Opel eddigi 1.6-os turbómotorjával összehasonlítva 13 százalékkal mérséklődött a fogyasztás, miközben a csúcsteljesítmény és a nyomaték 30 százalékkal nőtt.

1.6 SIDI Turbo benzinmotor


1.6 CDTI dízelmotor

Az Opel új 1,6-os turbódízelje a Zafira Tourerben mutatkozott be, hogy ezután egész sor Opel modellben váltsa fel a jelenlegi 1,7-es, illetve kisebb teljesítményű kétliteres dízelmotort. Később lesznek nagyobb teljesítményű változatai is. A márka első alumíniumépítésű dízelmotorja 100 kW/136 LE és 320 Nm kifejtésére képes, 85 LE/liter fajlagos teljesítménye páratlanná teszi a kategóriában. Az Opel Blueinjection szelektív katalitikus redukálás (SCR) illetve a szegény keverékes nitrogéncsapda (LNT) betarthatóvá teszi az Euro 6 emissziós szabványt – az 1.6 CDTI ugyanolyan tisztán működik, mint egy benzinmotor.

1.6 CDTI dízelmotor


Váltók

A több ponton átdolgozott belső szerkezet és váltómechanizmus jóvoltából felülmúlják vetélytársaikat az Opel következő generációs öt- és hatfokozatú sebességváltói. Ezeket a 130 Nm feletti forgatónyomatékú Adam, Corsa, Meriva, Mokka, Astra, Antara, Zafira és Insignia modellekbe építik be. A legfeljebb 235 Nm nyomatékú kis- és szubkompakt kocsik a vadonatúj hatfokozatú váltóművel készülnek. A legkisebb két modell számár készül egy új ötfokozatú robotváltó is, soros manuális vagy automatikus váltással és start/stop funkcióval. Az Opel jelenlegi hatfokozatú automatájának tökéletesítését egy még fejlesztés alatt álló, vadonatúj, nyolcfokozatú erőátvitel követi majd, amely nagyobb áttételterpesztése jóvoltából több mint három százalékos javulást hoz a fogyasztásban.

Robotizált váltó



Kiemelt Partnereink