Gyártók Népszavazás dönthet a BMW akkugyáráról

Népszavazás dönthet a BMW akkugyáráról

autopro.hu/P.B. | 2023.08.31 07:21

Népszavazás dönthet a BMW akkugyáráról

Fotó: BMW Press PressClub Magyarország

Szeptemberben végén népszavazáson fognak dönteni az érintett, szavazásra jogosult bajorok a BMW tervezett akkugyáráról. A BMW számára nagy csapás lenne, ha nem épülhetne fel a tervezett üzem.

Hirdetés

A BMW fel akarja gyorsítani az elektromos autók gyártását bajor üzemeiben. Az ehhez szükséges akkumulátorokat egy új, központi összeszerelő üzemben szeretnék gyártani, 40 kilométerre északra a legnagyobb európai BMW-gyártól, Dingolfing városától. A helyiek ellenállása azonban keresztülhúzhatja a bajorok terveit.

Az „Élhető Gäuboden polgári kezdeményezés” meg akarja akadályozni az akkumulátorgyár felépítéséhez, és elegendő aláírást gyűjtött össze ahhoz, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésről. Straßkirchen és Irlbach önkormányzati képviselő-testületei – e két település körzetében épülne az üzem - egyhangúlag támogatják a beruházást a 3200 új munkahely, valamint magas adóbevételek miatt.

A BMW évente mintegy 600 ezer nagyfeszültségű akkumulátort szeretne Bajorországban összeszerelni, amelyeket aztán Dingolfingban, Regensburgban és Münchenben szerelnek be az elektromos autókba. A helyszín közel van az A3-as és az A92-es autópályákhoz. A nagy, nehéz akkumulátorokat elektromos teherautókkal is közvetlenül az autógyárakba lehetne szállítani, a további tárolás felesleges lenne.

Hatások egész Bajorországra

A BMW jelenleg mintegy 40 ezer embert foglalkoztat Bajorországban. „Sok vállalat alaposan megvizsgálja, hogy az emberek továbbra is be akarnak-e fektetni a fenntartható technológiákba és a jövőorientált munkahelyekbe Bajorországban. Ez azt jelenti, hogy Straßkirchen polgárai Bajorország, mint üzleti helyszín vonzerejéről is szavaznak" - mondja Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatóságának tagja.

Az „Élhető Gäuboden polgári kezdeményezés” tagjai viszont attól tartanak, hogy a vidéki otthon ipari övezetté és közlekedési csomóponttá válik. A benyújtott tervdokumentumok szerint hamarosan naponta 650 teherautó közlekedhet a BMW összeszerelő üzemébe és onnan vissza, valamint körülbelül 3000 személygépkocsi és néhány tucat üzemi busz. Bár a BMW biztos, jól fizetett állásokat kínál jó munkakörülmények mellett, pontosan ez az, ami a régió sok más cégének létét veszélyezteti szakképzett munkaerő hiányában. Ráadásul a legjobb termőföldből több mint 100 hektár örökre elpusztulna – ezt akarja a helyiek egy része elkerülni.

Van, aki az akkugyárak mellett kampányol

Egy másik polgári kezdeményezés a „Jövővel rendelkező modern hazáért” óva int a fiatalok elvándorlásától, és a BMW gyára mellett kampányol. Az „Igen a BMW-re” plakátok egyre több helyen láthatók a környéken.

A következő napokban összesen mintegy 2700 választópolgár kapja meg a levélben szavazással kapcsolatos okmányokat. Nagy részvételre számítanak a helyi hatóságok, mert a probléma „valóban mindenkit érint”. A népszavazást szeptember 24-én este tartják – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink