Gyártók Nem veszik eléggé az e-autókat, leépítésre készül a VW

Nem veszik eléggé az e-autókat, leépítésre készül a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.09.13 14:17

Nem veszik eléggé az e-autókat, leépítésre készül a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Leépítésekre készül a Volkswagen: az ok többek között a tisztán elektromos autókból álló ID-sorozat iránti alacsony kereslet. A dolgozókat hamarosan tájékoztatják a pontos tervekről, a leépítésben a konszern zwickaui gyára érintett.

Hirdetés

Leépítések veszélye áll fenn a Volkswagen zwickaui gyárában. A hírek szerint az elektromos autókat gyártó üzem 2500 ideiglenes alkalmazottja különösen veszélyben van. A létesítményben gyártják jelenleg a MEB platformra épülő járműveket, konkrétan az ID.3-as, ID.4-es és ID.5-ös modelleket, valamint az Audi Q4 e-tront és a Cupra Bornt

A sajtóértesüléseket a Volkswagen egyelőre nem kommentálta, ugyanakkor az Automobilwoche információi szerint szeptember 14-én, csütörtök délelőtt munkamegbeszélést terveznek, amelyen tájékoztatják a dolgozókat az aktuális helyzetről. Az elbocsátással kapcsolatos tervek viszont már kiszivárogtak a szász miniszterelnök, Michael Kretschmer által, aki szeptember 12-én arról beszélt, hogy hamarosan rossz hírek érkeznek majd a Volkswagen háza tája felől.

A kis kereslet okoz gondot

A zwickaui üzem 1990 óta, a német újraegyesítést követően tartozik a Volkswagen Csoporthoz. 2020 óta a szászországi telephelyen már nem gyártanak belső égésű motoros autókat, csak a MEB platformra épülő elektromos autókat. A létesítményben körülbelül 11 ezren dolgoznak, tavaly 218 ezer elektromos autó gördült le az üzem gyártósorairól.

Jelenleg alig van kereslet a Volkswagen Passenger Cars alapmárka ID-flottájára. A VW márkakereskedők arról számoltak be, hogy a wolfsburgi székhelyű vállalat három MEB elektromos járműve iránti vásárlói érdeklődés csekély. Ennek egyik oka lehet, hogy Németországban január elsejétől csak 3000 eurós támogatás jár a magánszemélyeknek vásárlási prémiumként e-autó vásárlásakor, a céges autóknál szeptember elsejétől pedig teljesen megszűnt a támogatás – írja az Automobilwoche.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink