Gyártók Nem szűnik meg az alkatrészhiány az idén a BMW szerint

Nem szűnik meg az alkatrészhiány az idén a BMW szerint

MTI | 2021.07.05 08:18

Nem szűnik meg az alkatrészhiány az idén a BMW szerint

Fotó: BMW Group PressClub

Milan Nedeljkovic, a BMW termelési igazgatója nem várja a helyzet lényeges javulását az év második felében sem az alkatrész- és a chiphiány terén.

Hirdetés

Az elektronikai alkatrészek hiánya több feldolgozóipari ágazatban is gondokat okoz már hónapok óta, nem csak a járműiparban. Milan Nedeljkovic termelési igazgató szerint azonban az autóiparban különösen kiélezett a helyzet, számos autógyár még a gyártósorok átmeneti leállítására is rákényszerült.

"A BMW-nél egyes műszakokra vagy akár munkanapokra is le kellett állítanunk a gyártást néhány üzemünkben" - mondta. A BMW emiatt már 30 ezres lemaradásba került az idei évre tervezett gyártási volumenében.

„Az év második felére továbbra is kritikusnak mondhatók a kilátások" - tette hozzá telekonferencián a BMW dingolfingi üzemében tartózkodó termelési igazgató, ahol az elektromos autók gyártását tervezik felfuttatni. Az üzemben a BMW az idén a duplájára kívánja emelni az elektromos autók részarányát a gyártási volumenben az előző évihez képest. Tavaly 18 ezer elektromos autó készült a BMW dingolfingi üzemben. Az évtized közepére az üzemben készülő modelleknek már a fele lesz teljesen elektromos autó.

Az idén a dingolfingi üzemben kezdődik meg a teljesen elektromos BMW iX modell gyártása, ami Nedeljkovic elmondása szerint jövőre már egyike lesz az üzem legnagyobb példányszámban készülő modelljeinek.

Kiemelt Partnereink