Gyártók Nem hozza az ígért hatótávot a Mini Cooper SE Countryman

Nem hozza az ígért hatótávot a Mini Cooper SE Countryman

autopro.hu/V.M. | 2020.11.12 12:21

Nem hozza az ígért hatótávot a Mini Cooper SE Countryman

Fotó: BMW Group PressClub Global

A Mini hatósági felszólításra leállította a Cooper SE Countryman All4 kiszállításait. A plug-in hibrid jelenleg nem teljesíteti a műszaki adatokban szereplő hatótávolságot, az akkumulátormenedzsment rendszer frissítésével azonban valószínűleg meg fog oldódni a probléma.

Hirdetés

Az ír hatóság, melytől korábban megkapta típusengedélyt a modell, azután állíttatta le a kiszállításokat, hogy a BMW értesítette, csak az akkumulátorban tárolt energiát használva megtehető távolság nem éri el a hivatalis műszaki adatokban szereplőt. Az elektromos Minit 2017 óta forgalmazzák, 2019-ben azonban új akkumulátort kapott, és ehhez köthető a mostani probléma.

A BMW egy belső vizsgálat során derítette ki, hogy NEDC-ciklus szerint a jármű néha csak 59 kilométert tud megtenni elektromos módban, szemben a tervezett hatvannal. A BMW az akkumulátormenedzsment javításával kívánja kezelni a problémát. A frissítés november végére fog elérhetővé válni.

Most még nem számít, de később fog

A BMW egyike volt azon autógyártóknak, melyek már 2020 első felében teljesítették a flottaátlag szerint mért szén-dioxid-kibocsátási követelményt. A Countryman PHEV kiszállításainak párhetes felfüggesztése a BMW-nek aligha fog gondot jelenteni az uniós szabálynak megfelelésben, ellentétben a Forddal, aminek most a Volvótól kell emissziós krediteket vásárolnia, mivel akkumulátorhiba miatt egy időre fel kellett, hogy függessze a Kuga plug-in hibridek kiszállítását.

Jelenleg elektromos módban 40 kilométer megtételére kell képesnek lennie egy plug-in hibridnek, ahhoz, hogy a flottaátlag szerinti emisszió számításánál plusz kredit járjon érte. 2021. december 31. és 2025. január 1. között a határ már 60 kilométer lesz, azután pedig 80 kilométer. 2022-re tehát már minimális követelmény lesz a 60 kilométeres hatótáv.

A BMW nem az egyetlen gyártó, mely túlbecsülte plug-in hibridjei hatótávát. Októberben a Land Rover ismerte be, hogy az Evoque és a Discovery Sport konnektorról tölthető hibrid változatai nem teljesítik az ígért hatótávolságot. A kiszállításokat akkor is felfüggesztették – olvasható az electrive.com oldalán.

Kiemelt Partnereink