Gyártók Nem ad pénzt a Stellantis-nak az olasz kormány

Nem ad pénzt a Stellantis-nak az olasz kormány

autopro.hu/P.B. | 2023.06.06 14:17

Nem ad pénzt a Stellantis-nak az olasz kormány

Fotó: Stellantis

Az olasz kormánynak nem kell közvetlenül befektetnie a Stellantis-ba, mivel az autógyártó jól teljesít – vélekedett Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter, megismételve a csoport elnökének múlt héten tett hasonló megállapítását.

Hirdetés

Giorgetti arra az újságírói kérdésre, hogy Rómának kellene-e részesedést szereznie a Stellantis-ban, hogy nagyobb beleszólása legyen a menedzsmentbe, azt felelte: nem, mert a cég vezérigazgatója, Carlos Tavares bebizonyította rátermettségét a Stellantis jó pénzügyi eredményeivel.

„Gazdasági kultúrám alapján úgy gondolom, hogy az államoknak csak akkor kell beavatkozniuk, ha a piac megbukik, és meg kell őrizni stratégiai érdekeit” - mondta Giorgetti egy milánói konferencián.

Sokan a francia többség miatt aggódnak

Az olasz autóipari lobbi a közelmúltban utalt rá, hogy egy állami beruházás a Stellantis-ban ellensúlyozhatná a francia állam részesedését. John Elkann, a Stellantis elnöke azonban elutasította az ötletet, mondván, hogy a virágzó cégeknek nincs szükségük állami beavatkozásra – írja a Reuters.

„Nem tudom, hogy Franciaországnak nagyobb beleszólása van-e Stellantis ügyeibe, mint Olaszországnak” - mondta Giorgetti.

Mint ismert, a Stellantis a világ negyedik legnagyobb autógyártója. A konszern a francia PSA és az olasz-amerikai FCA összeolvadásával jött létre 2021-ben. A csoportba alá tizenhat autómárka tartozik öt különböző országból, de zömmel olasz, francia és amerikai márkák modelljei alkotják a portfóliót.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink