Gyártók Négykarikás élsportolók: új Audi S4 és S4 Avant

Négykarikás élsportolók: új Audi S4 és S4 Avant

autopro.hu | 2015.09.24 11:35

Négykarikás élsportolók: új Audi S4 és S4 Avant

Az A4 sorozat csúcsmodelljei intelligens könnyűszerkezetes konstrukcióval, igencsak izmos motorokkal és high-tech megoldásokkal kívánnak hódítani a piacon.

Hirdetés

Az S modellek közvetlen benzinbefecskendezésű, turbófeltöltésű V6-os motort kapnak. A 3 literes TFSI teljesítménye 354 lóerő, 500 newtonméter maximális forgatónyomatéka pedig az 1300 és 4500 percenkénti fordulatszám közötti tartományban mindvégig a vezető rendelkezésére áll. Az új motor teljesítmény- és forgatónyomaték-szintjével egyaránt felülmúlja elődjét, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztási értékek és saját tömeg mellett. Az erőforrással álló helyzetből mindössze 4,7 másodperc alatt gyorsít fel 100 kilométer/órás tempóra az új Audi S4. A jóval dinamikusabb menetteljesítmények ellenére az új V6-os gazdaságosságával is kitűnik: az S4 Limousine az Európai Menetciklus (NEFZ) alkalmával átlagosan alig 7,4 liter üzemanyaggal is beérte 100 kilométerenként.

Az új Audi S4 és S4 Avant modelleken semmilyen kanyar nem foghat ki, legyen szó akár versenypályáról, vagy hegyi szerpentinről. A tempós autópálya-szakaszokon mindkét járműtípust stabil egyenesfutás jellemzi. E kedvező adottságok az új futóműnek köszönhetők. Az egyaránt ötkaros első és hátsó felfüggesztések hatékonyan és pontosan választják külön a hossz- és oldalirányú erőhatásokat, minden menethelyzetben optimális irányíthatósági tulajdonságokat biztosítva. A felfüggesztések – akárcsak az elektromechanikus szervokormány – igen könnyű konstrukciók. Opcióként az áttételét a pillanatnyi sebesség függvényében változtató dinamikus kormányzás is rendelkezésre áll.

A beltér különösen innovatív műszaki megoldása az Audi virtual cockpit. E teljes egészében digitális kombinált műszeregység minden fontos információt részletesen kidolgozott grafikák formájában jelenít meg 12,3 hüvelykes képátlójú felületén. A vezető háromféle nézet közül választhat, amelyek egyike a fordulatszámmérőt a középpontba állító, exkluzív SportScreen. Az S4 modellek másik jelentős fejlesztése az MMI kezelési rendszer, amelynek kezelési logikája a modern okostelefonokét követi, intelligens szabadszöveges keresőt is kínálva.

Az MMI rendszere háromféle kezelési lehetőséget is kínál a vezetőnek: hangvezérléssel, valamint az új multifunkciós kormánykerékről és a középkonzol paneljéről. Az infotainment-rendszerek kínálatának csúcsán álló, 8,3 col képátlójú monitorral és az MMI touch technikával kiegészített MMI Navigációs rendszer plusz központi nyomó-/forgatógombjába integráltan érintőfelületet is kínál, amellyel különösen egyszerű a nagyítás (zoom), a görgetés (scroll) és a különböző írásjelek megadása. Az MMI Navigációs rendszer plusz mögött az infotainment-elemek modulrendszerű koncepciója (MIB) második generációjának tekintélyes számítástechnikai teljesítménye áll. Az MIB segítségével az Audi mindenkor a szórakoztató elektronika legkorszerűbb megoldásait hozhatja el az autóba.

Az Audi phone box a jármű külső antennájára csatlakoztatja az okostelefonokat, amelyek a megfelelő felszereltség esetén akár induktív úton töltődhetnek is. Az Audi tablet rugalmas hátsó szórakoztató rendszerként szolgál. A hifi-rajongók számára az újszerű térhangzást kínáló Bang & Olufsen Sound System szerepel a kínálatban.

Mindkét S4 modell vezetői segédrendszerek széles palettájával szolgál. Az előrelátó gazdaságossági asszisztens egyebek mellett sebességváltási útmutatással segíti az üzemanyag-takarékos közlekedést. Az Audi active lane assist az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartásában segíti a vezetőt, míg a közlekedési torlódás asszisztenssel és araszoló (Stop&Go) funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályozás (adaptive cruise control) 65 kilométer/óráig a gyorsítás, lassítás és kormányzás feladatait átvéve tehermentesíti sűrű forgalomban. A parkolási asszisztens, keresztirányú forgalom asszisztens hátul, a kiszállás-figyelmeztető, a kikerülés-asszisztens, a bekanyarodás-asszisztens és az Audi pre sense rendszerek egyaránt nagy szolgálatot tesznek a biztonság érdekében. A kínálatot a közlekedési táblák kameraalapú felismerése teszi teljessé.

A két új S modell kiszállítása várhatóan 2016-ban veszi kezdetét.

Kiemelt Partnereink