Gyártók Minden együttműködést felmond a Daimler a Kamazzal

Minden együttműködést felmond a Daimler a Kamazzal

autopro.hu/P.B. | 2022.02.28 15:22

Minden együttműködést felmond a Daimler a Kamazzal

Fotó: Daimler Media

Német sajtójelentések szerint a Daimler Truck felfüggesztett minden együttműködést Oroszország legnagyobb kamiongyártójával, a Kamazzal. A döntés az Ukrajna elleni orosz inváziót követően született meg.

Hirdetés

A Daimler és a Kamaz kapcsolata 2008-ig nyúlik vissza, amikortól kezdve a Daimler Truck fülkéket szállított az orosz gyártó részére. 2013-tól kezdve már futóművekre és motorokra is kiterjedt az együttműködés, ezeket a Kamaz a teherautók mellett buszokba is beszerelte. Később a Daimler egyre nagyobb részesedést vásárolt az orosz gyártóban, a két cég pedig közös vegyesvállalatot és közös gyárat is üzemeltet.

2020-ban elérte a 25 ezret a Daimler és a Kamaz által közösen gyártott teherautók száma, ám a kapcsolat 2022 februárjában felfüggesztésre került: a német Handesblatt szerint a Daimler február 28-ától minden együttműködését felfüggesztette a Kamazzal az orosz-ukrán háború miatt. A Kamaz nem válaszolt a Reuters megkeresésére, és máshol sem reagált a hírre.

A Kamaz teherautókat és buszokat gyárt Oroszországban, járművei a volt Szovjetunió területe mellett az egykori keleti blokkban is ismertek voltak – Magyarországon a Rába is együttműködik a Kamazzal. Az orosz gyártó járműveit az orosz és az ukrán hadsereg egyaránt használja.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink