Gyártók Mercedes: „brutális” a helyzet az e-autós piacon

Mercedes: „brutális” a helyzet az e-autós piacon

autopro.hu/V.M. | 2023.10.27 06:18

Mercedes: „brutális” a helyzet az e-autós piacon

Fotó: Mercedes-Benz Group Media

A Mercedes-Benz szerint az elektromos járművek piacán jelenleg „brutális” a helyzet, ami a nyereségességére is kihatással lesz – közölte a vállalat a harmadik negyedévi pénzügyi eredményeinek ismertetésekor.

Hirdetés

Egyes tradicionális autógyártók olcsóbban kínálnak akkumulátoros elektromos járműveket, mint belső égésűeket, az előbbiek magasabb gyártási költsége ellenére. Emiatt Harald Wilhelm, a Mercedes-Benz pénzügyi vezetője az elektromos autók piacát „egy elég brutális szegmensnek” nevezte.

Pont a villanyautók magas költségei miatt a Reuters beszámolója szerint hozzátette, nem tudja elképzelni, hogy a jelen állapot fenntartható lenne minden vállalat számára.

A Tesla által az év elején indított árcsökkentéseket követve számos más autógyártó is elkezdte megvágni elektromos autói árát. Az árazás útján folytatott versenyben a gyártók a nyereségességüket áldozzák fel a vevők megtartásáért és újak nyeréséért. Ez jól látszik azon, hogy a Tesla ma sokkal kevesebbet keres egy autója eladásával, mint tavaly.

Az árcsökkentések ellátási lánci problémákkal kombinálva a Mercedes jövedelmezőségét is befolyásolják. Most a vállalat úgy számol, hogy személyautós üzletágának egész éves kiigazított árbevételarányos jövedelmezősége az előrejelzett 12-14 százalékos intervallum aljára fog esni.

Csökkentek az eredmények

A harmadik negyedévben a személyautó üzletág kiigazított árbevételarányos jövedelmezősége 12,4 százalék volt, míg a csoportszintű EBIT 6,8 százalékkal 4,8 milliárd euróra esett. A csoportszintű árbevétel 1,4 százalékkal 37,2 milliárd euróra csökkent.

A Mercedes-Benz a július-szeptemberi időszakban mintegy 510.600 járművet értékesített világszerte, négy százalékkal kevesebbet, mint 2022 azonos három hónapjában.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink