Gyártók Mercedes: a beszállítóktól függ, hogy leállunk-e

Mercedes: a beszállítóktól függ, hogy leállunk-e

autopro.hu/E.M. | 2022.09.26 06:22

Mercedes: a beszállítóktól függ, hogy leállunk-e

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes termelési vezetőjének elmondása alapján a vállalatuk további 40 százalékkal tudná mérsékelni a gázfogyasztását, azonban a termelés leállítása jelenleg főként attól függ, hogy a beszállítói hálózatok képesek lesznek-e működésben maradni.

Hirdetés

A Mercedes-Benz olyan intézkedési tervet hozott létre, amelynek köszönhetően akár 50 százalékkal is csökkentheti a gázfogyasztást, egyelőre azonban 10 százaléknál nagyobb mértékben nem redukálta azt - mondta az autógyártó termelési vezetője, Jörg Burzer.

„Bármelyik percben készen állunk végrehajtani a tervet. Meglátjuk, mi jön” - mondta Burzer. A Mercedes vezérigazgatója, Ola Källenius is hasonlóképen nyilatkozott korábban. Ugyanis azt mondta, már sikerült 10 százalékos gázcsökkentést elérni, és további, akár felére történő redukálás is megvalósítható.

A szűk keresztmetszetet a beszállítók jelentik

Ennek ellenére a termelés leállásának megakadályozására irányuló összes vészhelyzeti terv alkalmazhatósága attól függ, hogy a beszállítói hálózatok egyáltalán képesek-e szállítani az alkatrészeket - figyelmeztetett Burzer.

A Volkswagen vezetői is hasonlóképpen látják a helyzetet. Elmondásuk szerint a vállalat már 20 százalékkal mérsékelte gázfogyasztását, amelyet képes lenne tovább is csökkenteni. Nem ebben látják azonban a helyzet megoldását.

A Volkswagen vezetői azt mondták, hogy az autógyártó olyan rövid távú intézkedéseket vizsgál, mint például az alkatrészkészletek felhalmozása hajókon és vonatokon, közép távon pedig külföldi beszállítókra való átállást fontolgatja, ha az európai beszállítók nem bírnák tovább a magas gázárak okozta nyomást – számolt be a Reuters.

Mit tehetnek a gyártóvállalatok az elszabadult energiaköltségek megfékezésére? Milyen kihívások várnak azokra a cégekre, amik energiahatékonyabbá tennék termelésüket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ többek között Pazsiczky Tamás, a Deloitte Magyarország igazgatójának előadásából, valamint a Zentai Zsolt, az Audi Hungaria Zrt. épülettechnikai és infrastruktúra tervezés vezetőjének és Gergen Péter, a Robert Bosch Kft. elektromobilitás fejlesztéséért felelős igazgatójának részvételéven folyó kerekasztal beszélgetésen október 18-án a Techtogether 2022-n! Nézze meg az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szervezésű járműipari konferenciájának programját az alábbi linken. Találkozzunk október 18-án a Bálnában!

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink