Gyártók Megúszta a korrupciós vádakat a General Motors

Megúszta a korrupciós vádakat a General Motors

autopro.hu/V.M. | 2020.05.04 15:17

Megúszta a korrupciós vádakat a General Motors

Fotó: GM Corporate Newsroom

Előbb az autógyártó, nem sokkal ezt követően pedig a detroiti ügyészség is megerősítette, hogy a General Motorst továbbra sem vádolják abban a több éve húzódó nyomozásban, mely célja a United Auto Workers (UAW) szakszervezeten belüli korrupció felderítése.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által folytatott eljárás során eddig tizennégy embert vádoltak meg korrupcióval. Ezek között van a 150 ezer autóipari dolgozót képviselő UAW egykori, novemberben lemondott elnöke, Gary Jones, valamint a Fiat Chrysler egyik korábbi alelnöke, és a gyártó egyik pénzügyi elemzője is. Tizenhárman már beismerték bűnösségüket, Jones meghallgatását pedig június 3-ára tűzték ki.

A nyomozás eredetileg csak a Fiat Chrysler UAW szakszervezeti tagjaira terjedt ki, később azonban a GM néhány volt, illetve jelenlegi tisztségviselője is érintetté vált. Az ügy mostani állásáról Matthew Schneider, detroiti ügyész még márciusban azt mondta, hogy a szakszervezet szövetségi felügyelet alá helyezése most is a lehetőségek egyikét képzi.

A GM is lépett

A Fiat Chrysler neve nem csak a szövetségi ügy kapcsán vetődött fel, ugyanis a GM tavaly beperelte riválisát, méghozzá azzal vádolva, hogy megvesztegette a UAW bizonyos tisztségviselőit, hogy 2009-ben és 2015-ben kedvezőbb munkaügyi szerződéseket köthessen, ugyanakkor hasonlóan jó megállapodásokat ő maga ne harcolhasson ki. A GM szerint emiatt több milliárd dollárnyi plusz bérköltsége keletkezett.

A GM vádját, mely részben a szövetségi nyomozás eddigi eredményein nyugszik, a Fiat Chrysler alaptalannak nevezte, és szerinte a PSA csoporttal való egyesülése megakadályozását szolgálja csak – olvasható a Reuters cikkében.

Kiemelt Partnereink