Gyártók Megtérültek a Skoda befektetései

Megtérültek a Skoda befektetései

autopro.hu | 2014.03.26 16:42

Megtérültek a Skoda befektetései

Eddig összesen 11 millió autó gördült le a Skoda székhelyén, Mladá Boleslavban működő gyára szerelőszalagjairól, ahol jelenleg a márka hat modellje készül: az Octavia, az Octavia Combi, a Fabia, a Fabia Combi, a Rapid és a Rapid Spaceback. A vállalat történetének legnagyobb szabású termékoffenzívája keretében a márka átfogóan modernizálta, illetve bővítette itteni gyártóberendezéseit az elmúlt három év során.

Hirdetés

– Mladá Boleslav a Skoda globális termelési hálózatának szíve – emelte ki Michael Oeljeklaus, az igazgatótanács termelés területéért felelős tagja. – A napjainkig gyártott összes Skoda több mint fele itt gördült le a szerelőszalagról, közülük egymillió az elmúlt két év alatt. Itt, ebben a városban, s e gyárban dobog a Škoda szíve.

A Mladá Boleslav-i gyárban közel tízezer dolgozó készíti az aktuális Fabia mellett az új Octavia, az új Rapid és Rapid Spaceback modelleket. Az újdonságok gyártáskezdetét megelőzően a gyár történetének legszélesebb körű modernizációját és bővítését hajtotta végre, amelynek fő elemét az 1-es gyártósor napi kapacitásának 800-ról 1200 gépkocsira emelése jelentette. Mindezt új karosszéria- és egy teljesen automatizált fényezőüzem egészítette ki, s egy különösen környezetkímélő présgép-sor is megkezdhette működését.

A beruházások mindenesetre egyértelműen megtérülni látszanak: az Octaviából például 2014 első két hónapja alatt is mintegy harmadával nagyobb darabszámban fogyott Nyugat- és Közép-Európa piacain. Az új Octavia a Limousine, Combi, Combi 4x4, GreenLine és a nagyteljesítményű Octavia RS változatában szerepel a kínálatban, amihez 2014-ben az új Octavia Scout és az új földgázüzemű Octavia G-Tec is csatlakozik majd. Az új Rapid nem egész két évvel piaci bevezetését követően máris a harmadik legnagyobb darabszámban értékesített sorozat, amelynek 2013-as kiszállításai a megelőző évi volumen több mint négyszeresét tették ki. A Rapid Spaceback formájában pedig 2013 közepe óta a márka első alsó-középkategóriájú, ferdehátú modellje is gyártásba került.

A Mladá Boleslav-i Václav Klement úti üzem az a Skoda-gyár, amely immár 118 esztendős történetre visszatekintő vállalat bölcsője is egyben. A mai gyárcsarnokok közvetlen szomszédságában kezdte meg 1895-ben a két úttörő járműépítő, Václav Laurin és Václav Klement először kerékpárok, majd motorkerékpárok, 1905-től pedig gépkocsik készítését.

Székhelyén működő gyára mellett a vállalat két további helyszínen is termel Csehországban. Kvasinyben a Yeti, a Superb és a Roomster család tagjai gördülnek le a szerelőszalagról, míg Vrchlabíban a DQ200 kettős tengelykapcsolós sebességváltók készülnek a Volkswagen csoport számára. A DSG váltóművek gyártását a cseh márka és a Volkswagen mintegy 170 millió eurós közös beruházása előzte meg.

Hazai termelése mellett a nemzetközi növekedési stratégiája keretében mindinkább kihasználja a nagyjelentőségű globális feltörekvő piacok helyi kapacitásait is, mindenekelőtt Kínában és Oroszországban. Már a mai napig is bő egymillió kínai gyártású Skoda hagyhatta el Anting, Jicseng és Ningbo üzemeit, 2014 első félévének végére pedig az új Octavia helyi gyártása is beindul majd. Oroszországban Nyizsnyij-Novgorodban és Kalugában készülnek a márka modelljei, utóbbi helyszínen néhány hete vette kezdetét a Rapid gyártása.

Három éve indított árfogó növekedési stratégiája keretében éves szinten legalább 1,5 millió darabra kívánja növelni globális kiszállításait az elkövetkező évek során. 2013-ban a márka 920 800 gépkocsiját adta át világszerte ügyfeleinek, értékesítési szempontból története második legsikeresebb évét produkálva. Mindemellett összesen nyolc teljes egészében új fejlesztésű vagy jelentősen átdolgozott modelljével a cseh gyártó minden eddiginél több újdonsággal jelent meg a piacon. A növekedés azonban 2014-ben is folytatódik: február végéig a márka eladásai 10,6 százalékkal múlták felül a tavalyi év megfelelő időszakának értékesítési volumenét.

Kiemelt Partnereink