Gyártók Mégsem gyárt közösen e-autót a Ford és a Rivian

Mégsem gyárt közösen e-autót a Ford és a Rivian

autopro.hu/P.B. | 2021.11.24 06:21

Mégsem gyárt közösen e-autót a Ford és a Rivian

Fotó: Rivian Newsroom

A Ford és a Rivian közösen úgy döntöttek, hogy nem folytatják az együttműködést egy elektromos jármű kifejlesztésében. Arról természetesen nincs szó, hogy a két vállalat viszonya megromlott volna, a Ford például megtartja a részesedését is a Rivianban.

Hirdetés

Az együttműködés megszüntetése mögött két tényező is áll: egyrészt a Rivian autói iránt nő a kereslet, másrészt a Ford inkább a saját elektrifikációs terveire szeretne koncentrálni – derül ki Miranada Jimenez, a Rivian szóvivőjének nyilatkozatából. Jimenez hozzátette, hogy a Ford továbbra is a cég fontos szövetségese és befektetője marad.

A Ford egy, az AFP-hez eljuttatott közleményben erősítette meg az együttműködés megszűnésének tényét. Az amerikai óriásvállalat korábban 500 millió dollárt fektetett a Rivianba.

Saját utak

A Rivian eddig alig néhány tucat járművet tudott leszállítani a vevőinek, ennek ellenére a tőzsdén a vártnál is jobban debütált a cég, az R1T pickup iránt pedig folyamatosan nő az érdeklődés. A startup számára az Amazonnal kötött korábbi megállapodás – mely százezer elektromos furgonról szól – egy ideig biztosítja a keresletet.

A Fordnak is lesz tennivalója az elektrifikáció terén, hiszen a vállalat nemrégiben jelentette be, hogy 2025-ig 30 millió dollárt fordít az elektromos modelljeinek fejlesztésére – írja az Industry Week.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink