Gyártók Megfelezi a Ford termelését a chiphiány

Megfelezi a Ford termelését a chiphiány

autopro.hu/V.M. | 2021.04.30 08:19

Megfelezi a Ford termelését a chiphiány

Fotó: Ford

A Ford az elmúlt mintegy tíz év legmagasabb negyedévi nettó nyereségét érte el 2021 első három hónapjában, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a második negyedévben globális termelése ötven százalékkal fog esni a chiphiány miatt.

Hirdetés

A január-márciusi időszak 3,3 milliárdos nettó nyeresége a legmagasabb volt 2011 óta, míg az adózás előtti 4,8 milliárd dolláros nyereség rekordértékű volt. 2020 első negyedévében a gyártó 2 milliárd veszteségről jelentett.

Az első negyedévi bevétel 36,2 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 34,3 milliárdról. A chiphiány hatásait részben a járművei vételárának emelésével tudta ellensúlyozni a vállalat.

Sok ezer jármű vár befejezésre

A félvezetőkomponensek hiánya okán átmeneti megoldásként a Ford bizonyos járműveit félkészen tárolja. Az első negyedév végén összesen 22 ezer jármű várt a hiányzó chipek beszerelésére.

A chiphiány, a vállalat előrejelzése szerint 2,5 milliárd dollárral fogja visszavetni az idei nyereségét, míg az év egészében 1,1 millió járműnyi termeléskiesést fog okozni.

Az USA-n kívül is javultak a mutatók

Az átstrukturálási programot folytató Ford pénzügyi eredményei Európában és Kínában is javultak 2021 első hónapjaiban.

A Reuters beszámolója szerint Európában, 13 százalékos növekedéssel, 7,1 milliárd dollár bevételt ért el a vállalat, míg 341 millió dollár adózás előtti eredményével az egy évvel előbbi veszteséget profitra változtatta.

Kínában a bevételek 39 százalékkal, 800 millió dollárra emelkedtek, míg a veszteség 15 millió dollárra csökkent az egy évvel megelőző 241 millióról.

Kiemelt Partnereink