Gyártók Már rég nem látott nagyságú veszteségre számít a Mitsubishi

Már rég nem látott nagyságú veszteségre számít a Mitsubishi

autopro.hu/V.M. | 2020.07.28 06:19

Már rég nem látott nagyságú veszteségre számít a Mitsubishi

Fotó: Pixabay

A Mitsubishi Motors nemrég közölte, hogy a 2020 áprilisától a 2021 márciusáig tartó üzleti évet várhatóan 1,33 milliárd dollár veszteséggel fogja zárni. A japán autógyártó ezzel egy időben a júniussal véget ért negyedév eredményeit és a kétéves átstrukturálási tervének részleteit is ismertette.

Hirdetés

Az előrejelzés szerint a Mitsubishi a 2020/2021-es üzleti évben 2002 óta a legnagyobb veszteséget fogja realizálni. A rossz kilátások jelentős részben koronavírus-járványnak tulajdoníthatóak, a márka eladásai azonban már tavaly is csökkenőben voltak Kínában és Délkelet-Ázsiában, a legnagyobb piacán, aminek következteében már az előző üzleti éve sem volt nyereséges.

A Mitsubishi 506,3 millió dollár operatív veszteséget könyvelt el az április-júniusi időszakban, miután a globális járműeladások az egy évvel korábbinak kevesebb, mint felére, 127 ezer darabra estek vissza. A kedvezőtlen eredményekre tekintettel a vállalat idén nem fog osztalékot fizetni.

Búcsúzik a Pajero

A Renault-Nissan-Mitsubishi autóipari szövetség legfiatalabb tagja két év leforgása alatt 20 százalékkal kívánja lejjebb szorítani az állandó költségeit. Ennek érdekében csökkenteni fogja munkavállalóinak számát, a termelői kapacitását, illetve bezárja a nyereséget nem termelő autókereskedéseket.

Jövőre befejezik a Pajero terepjáró termelését, a gyártás helyéül szolgáló japán üzemet pedig bezárják. A márka az ázsiai piacokra fogja koncentrálni tevékenységeit, európai és észak-amerikai jelenlétét pedig csökkenteni fogja.

Az átalakításoktól azt várják, hogy az üzemi eredmény 475 millió dollárra a működési marzs pedig a jelenlegi -9,5 százalékról 2,3 százalékra emelkedik a 2022/2023-as üzleti évre – jelenti a Reuters.

Kiemelt Partnereink