Gyártók Már közúton a Volvo hidrogénes teherautói

Már közúton a Volvo hidrogénes teherautói

autopro.hu/Sz.K. | 2023.05.17 04:20

Már közúton a Volvo hidrogénes teherautói

Fotó: Volvo Trucks

A hidrogénüzemű üzemanyagcellás teherautók, melyek csak vízgőzt bocsátanak ki, fontos részét képezik majd a Volvo Trucks zéró károsanyag-kibocsátású termékportfóliójának. A járművek komoly mérföldkőhöz érkeztek, közúton tesztelték őket.

Hirdetés

A Volvo Trucks tavaly mutatta be üzemanyagcellás elektromos teherautóit. Ezek a károsanyag-kibocsátás nélküli teherautók hidrogénnel termelik saját áramukat, ezzel vállnak alkalmassá hosszabb szállítási feladatok ellátására. Most először tesztelték a teherautókat közutakon Svédország északi részén, rendkívül hideg éghajlaton.

„A teherautók a hét minden napján és mindenféle időjárási körülmények között közlekednek. Az észak-svédországi utakon uralkodó zord körülmények - jég, szél és sok hó - ideális tesztelési környezetet biztosítanak” - mondja Helena Alsiö, a Volvo Trucks Powertrain Product Management alelnöke.

Az üzemanyagcellás, hidrogénnel működő elektromos teherautók különösen alkalmasak lesznek hosszabb távolságok megtételére, illetve olyan esetekben, amikor például az adott területet nincs töltőinfrastruktúra.

A piacra kerülésre még várni kell

A Volvo jelenleg az iparág legszélesebb termékpalettáját kínálja akkumulátoros elektromos teherautókból, hat sorozatgyártású modellel, amelyek a városon belüli és a városok közötti szállítás igen széles skáláját szolgálják ki.

Az üzemanyagcellás elektromos teherautók az évtized második felében lesznek elérhetőek. A fejlesztés felgyorsítása érdekében a Volvo Group összefogott a Daimlerrel, hogy olyan üzemanyagcellás rendszereket fejlesszenek és gyártsanak, amelyeket a nehéz tehergépjárművekhez szabtak.

A várakozás nem opció

Azoknak a fuvarozóknak, akik már most szeretnének nulla károsanyag-kibocsátású szállítást kínálni, a Volvo Trucks jelenleg hat különböző akkumulátoros elektromos modellt, valamint megújuló üzemanyaggal, például biogázzal működő teherautókat kínál.

„Most kell cselekednünk a globális felmelegedés megállítása érdekében. Függetlenül a szállítási feladatoktól vagy attól, hogy ügyfeleink a világ mely részén tevékenykednek, a várakozás nem opció” - mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink