Gyártók Májusban indulhatnak újra a Honda és a Fiat Chrysler amerikai üzemei

Májusban indulhatnak újra a Honda és a Fiat Chrysler amerikai üzemei

autopro.hu/V.M. | 2020.04.07 13:48

Májusban indulhatnak újra a Honda és a Fiat Chrysler amerikai üzemei

Fotó: hondanews.eu

A Honda és a Fiat Chrysler is bejelentette, hogy mikor tervezik a munka újrakezdését az Egyesült Államokban, valamint Kanadában található gyáregységeikben. Bár a kitűzött májusi időpontok viszonylag távolinak tűnnek, mégis kétséges, hogy a dolgozók valóban visszatérhetnek-e majd a gyártósorok mellé.

Hirdetés

A Honda március 23-án állította le a termelést észak-amerikai gyáraiban. Jelenleg úgy néz ki, hogy az üzemszünet május 1-ig fog tartani, míg a Fiat Chrysler május 4-től kezdődően fogja fokozatosan, egymást követően megnyitni kanadai és USA-beli termelőegységeit.

A Honda azt is közölte, hogy a hosszabbítás hátterében a kereslet visszaesése, és a kínálat ahhoz igazítása áll. A gyártó lépése megalapozottnak látszik, tekintve az USA-ban az első negyedévben értékesített autók számában mért visszaesést, illetve azt, hogy egyes államokban a koronavírus megfékezését célzó rendelkezések bezárásra kényszerítették az autókerekedéseket.

Még mindig óriási a bizonytalanság

Más autógyártók a hét későbbi szakaszában készülnek bejelenteni a termelés-újraindítás elhalasztását. A Reutersnek nyilatkozva több vállalat is közölte, hogy szerintük április vége előtt szinte lehetetlen ismét elkezdeni a gyártást, valamint arra sincs garancia, hogy május elején újraindulhat a termelés.

A Fiat Chrysler és a Honda egyébként nem az egyetlenek, akik elhalasztották üzemeik újranyitását. Az előző héten például a Nissan, illetve a Volkswagen is a későbbi termeléskezdés mellett döntött az Egyesült Államokban található egységeik esetében. A Toyota pedig április 17-ig függesztette fel a gyártást kanadai és USA-beli egységeiben.

A Ford ugyancsak változtatott korábbi tervén, mely szerint április 14-én több Egyesült Államokbeli üzemébe is visszahívta volna dolgozóit. Egyelőre nem ismert, hogy a cég pontosan mikor kívánja újranyitni az országban található egységeit. Az elsőszámú amerikai autógyártó, a General Motors pedig még nem hozta nyilvánosságra elképzeléseit.

Több termeléskezdésre készülő gyártó is az eddigieken felüli, újabb egészségvédelmi óvintézkedések bevezetésén dolgozik. Ezek részét képzik például a védőöltözetek, a műszakok közti hosszabb szünetek, gyakoribb takarítás, illetve új társas távolságtartási szabályok is.

Kiemelt Partnereink