Gyártók Magyarország és a Suzuki útja egyfelé vezet

Magyarország és a Suzuki útja egyfelé vezet

autopro.hu | 2013.09.06 14:50

Magyarország és a Suzuki útja egyfelé vezet

Az esztergomi Suzuki-gyár gyártósoráról a Suzuki Motor Corporation elnök-vezérigazgatója, Osamu Suzuki és Orbán Viktor miniszterelnök kormányozta le pénteken az SX4 családba tartozó S-Cross modellt.

Hirdetés

– Minden vállalat és minden nagy ötlet mögött egy nagy ember áll – ezzel köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök az új SX4 S-Cross szeptember 6-án tartott bemutatója kapcsán személyesen is megjelent Osamu Suzuki elnök-vezérigazgatót. Orbán - szavait idézve - tisztelettel jelentette a Suzuki elnökének, hogy a vállalattal történt megállapodásnak megfelelően 2017 végére állni fog az új komáromi Duna-híd, olyan teherbírással, amely megfelel az autószállító járműveknek; szintén 2017-re megépítik az Esztergom és az M1-es autópályát összekötő utat.

"Mielőtt megtartanám a beszédem, szeretnék mondani valamit" - vezette fel gondolatait a kormányfő, majd a Suzuki elnökének érdemeit méltatta

– Magyarország és a Suzuki útja egyfelé vezet – folytatta beszédét a kormányfő. – A mi autónk minden darabja mögött magyar munkahelyek állnak. A Magyar Suzuki elkötelezett partnere a magyar vállalkozásoknak, beszállítóinak 25 százaléka magyar cég, és az itt dolgozókon túl 30 ezer magyar családnak biztosít megélhetést – fogalmazott a miniszterelnök, aki novemberben Japánban tesz hivatalos látogatást.

Osamu Suzuki elnök-vezérigazgató és Orbán Viktor miniszterelnök

– A magyar mérnökök, a magyar emberek értik a japán gondolkodást. Így lehetséges, hogy a magyar-japán kapcsolat ékköve a magyar Suzuki – tette hozzá Yamamoto Tadamics, Japán magyarországi nagykövete.

Osamu Suzuki elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a most bemutatott SX4 S-Cross nemcsak Európa piacain lesz kapható, hanem olyan távoli helyeken is, mint Óceánia, Ázsia, Afrika, a Közel-Kelet és Latin-Amerika országai. Az új modellből az első esztendőben 100 ezer darab gyártását tervezik (melyből már közel ötezer el is készült). Az exportpiacok növekvő érdeklődése felpörgette a termelést és száz új álláshely létesítéséhez járult hozzá a vállalatnál.

Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki vezetője a partnerség jegyében magyarul szólt a jelenlévőkhöz

Orbán Viktor ehhez kapcsolódóan megjegyezte, hogy Magyarország 2010 óta 1,36 milliárd eurónyi, azaz 400 milliárd forint értékű befektetést és 2683 új munkahelyet köszönhet japán befektetőknek. A miniszterelnök rendkívüli teljesítménynek nevezte a japánok magyarországi gazdasági szerepvállalását, tekintve, hogy a globális pénzügyi válság idején kötelezték el magukat hazánk mellett.

Szállításra készen várakozik a már elkészült S-Cross flotta az esztergomi gyár parkolójában

Suzuki SX4 S-Cross

A gyár sajtóközleménye szerint az SX4 S-Cross nagy szakítószilárdságú acél felhasználásával készült, rendkívül törésbiztos, súlya azonban csekély maradt. Az új összkerékhajtású technológiának köszönhetően a vezető négy üzemmód közül választhatja ki a leggazdaságosabbat és a legnagyobb biztonságot nyújtót a különféle vezetési helyzetekben. Az autó kulcs nélkül indítható, a világ első üvegből készült kétrészes napfénytetőjével rendelkezik és a C szegmensbe tartozó crossover autók kategóriájában az egyik legkisebb szén-dioxid-kibocsátással bír. Az új SX4 S-Cross 1,6 literes benzinüzemű, valamint 1,6 literes dízelmotorral lesz választható. Az automata váltó egyik üzemmódjában a vezető a kormány elengedése nélkül, sebességváltó fülekkel válthat sebességet.

Kiemelt Partnereink