Gyártók Magyar céggel biztosítja chipellátását a Stellantis

Magyar céggel biztosítja chipellátását a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.07.19 16:20

Magyar céggel biztosítja chipellátását a Stellantis

Fotó: Bosch Media Service

Az elmúlt évek félvezetőhiányából tanulva a Stellantis autóipari konszern lépéseket tett chipellátása biztosítása érdekében. A konszern mostanra egy átfogó stratégiával rendelkezik a chipek beszerzésére és felhasználására vonatkozóan, amiben egy budapesti cégnek is szerepet szán.

Hirdetés

A 2021 elején kezdődött, de már 2020 végén előjeleket adó globális chiphiány súlyosan érintette az autóipart. A számos különböző faktor, köztük a koronavírus-járvány hatására előállt beszerzési problémák világszerte az autógyárak termelésének csökkenését vagy teljes leállását okozta.

Az autóipar számára tetemes anyagi kárt is okozó jelenség kialakulásában közrejátszott az is, hogy az autóipari OEM-ek nem rendelkeztek mélyreható ismeretekkel a félvezetők ellátási láncaival kapcsolatban, továbbá a chipgyártókkal kialakított közvetlen kapcsolat sem volt jellemző, így nem adva lehetőséget a kapacitások és az igények összehangolására.

A válság azonban ébresztőt fújt az autógyártóknak, köztük a Stellantis-nak is, mely mára a 2030-ig tartó időszakra több mint 10 milliárd euró értékben rendelkezik közvetlen félvezető-beszerzési szerződéssel különböző chipgyártókkal – derül ki a konszern közleményéből.

Saját chipeket terveznek

A Stellantis intézkedései azonban nem álltak meg a chipvásárlásnál. A konszern több félvezetőgyártóval, köztük, az Infineon, az NXP Semiconductors, az onsemi és a Qualcomm vállalatokkal is együttműködik az új STLA családba tartozó padlólemezek és digitális architektúrák fejlesztésében.

Ezenfelül a Stellantis a jövőben a tavaly felvásárolt magyarországi aiMotive-val is együtt fog dolgozni saját félvezetők készítésében. Az automatizált vezetési megoldásokon dolgozó cég mellett félvezető-fejlesztésben a SiliconAutóra is támaszkodni fog a Stellantis. A céget a Foxconnal közösen hozza létre az autógyártó, célja kifejezetten az autóipari igényekre szabott félvezetők tervezése és értékesítése lesz 2026-tól kezdődően.

Átláthatóságra van szükség

A Stellantis stratégiája továbbá számos más elemre is építkezik. Közleménye szerint a világ negyedik legnagyobb autógyártójának számító konszern adatbázist készít a járművei félvezetőtartalmáról. A felhasznált chipeket kockázatelemzésnek veti alá, és a régi típusok fokozatos kivezetésébe kezd. Ezzel egy időben törekedni fog a felhasznált félvezetők sokféleségének csökkentésére, a beszerzéseket támogatandó pedig hosszú távú előrejelzéseket fog készíteni a chipek iránti kereslet alakulásáról.

„Több száz nagyon eltérő félvezető van az autóinkban” – mondta Maxime Picat, a Stellantis beszerzésért és ellátási láncért felelős igazgatója. „Egy átfogó ökoszisztémát hoztunk létre annak érdekében, hogy elejét vegyük annak, hogy egyetlen hiányzó chip miatt leálljanak a gyártósoraink.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink