Gyártók Lefejezi szoftveres üzletágát a VW

Lefejezi szoftveres üzletágát a VW

autopro.hu/P.B. | 2023.05.08 10:25

Lefejezi szoftveres üzletágát a VW

Fotó: Volkswagen Newsroom

Alapvető változások várhatók a Cariadnál: a Volkswagen Csoport első embere, Oliver Blume a tervei szerint el akarja távolítani az egész vezetőséget, mert nem elégedett a leányvállalat eredményességével.

Hirdetés

A Volkswagen vezérigazgatója, Oliver Blume sajtóinformációk szerit a küszködő szoftverfejlesztő leányvállalat, a Cariad teljes menedzsmentjét le szeretné váltani. A Business Insider üzleti portál arról számol be, hogy a felsővezetőket Blume már tájékoztatta a lépésről. A felügyelőbizottságnak a VW május 10-ei berlini közgyűlése után kell a kérdésben döntenie.

A Volkswagen Csoport egy szóvivője annyit árult el, hogy „jelenleg nagyon alaposan elemezzük a Cariad és a projektjeinek helyzetét”, de a személyi változásokat illetően döntések még nem születtek.

Az egyelőre nem kérdés, hogy a Cariad leányvállalat megmarad, a Volkswagen Csoport számára ugyanis kulcsfontosságú a járműszoftverek saját fejlesztése.

Nagy fába vágták a fejszét

A Volkswagen Csoportban az elektromobilitás kiterjesztése mellett a szoftver üzletág fejlesztése a jövő központi témája. Az újonnan alapított Cariad fókuszában saját autós szoftverek fejlesztése áll, ám a probléma sokkal összetettebbnek bizonyult az előzetesen vártnál.

A 2022-ben lemondott vezérigazgató, Herbert Diess 2026-tól az elektromos járművek teljesen digitalizált platformjának kifejlesztését tűzte ki célul. A késések miatt azonban nőtt az elégedetlenség – különösen a Porsche és az Audi leányvállalatai körében, akik szerint a luxuskategóriás vásárlóknak nem szabadna ilyen sokat várniuk az új funkciókra. A Cariadnál tapasztalt koordinációs és fejlesztési problémák késleltették a modellbemutatókat, Oliver Blume, kinevezése után pedig ezen a helyzeten próbál változtatni.

Veszteséges terület

A Business Insider cikke szerint a két prémium márka, a Porsche és az Audi nyomást gyakorolt Bluméra a Cariad átalakítása kapcsán. A két vállalatnál attól tartanak, hogy a fontos modellek megjelenése további késedelmet szenvedhet a leányvállalatnál zajló lassú munka miatt.

2023 első negyedévében a Cariad kismértékben növelte veszteségét az előző év azonos időszakához képest, 416 millióról 429 millió euróra. Az anyavállalat a magas beruházási költségekkel indokolta a veszteség növekedését.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink