Gyártók Közösen fejleszthet SUV-t a Tesla és a Toyota

Közösen fejleszthet SUV-t a Tesla és a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2021.03.31 11:17

Közösen fejleszthet SUV-t a Tesla és a Toyota

A 2012-es elektromos RAV4-et is a Teslával közösen fejlesztette a Toyota | Fotó: Toyota

A kettő vállalat állítólag egy elektromos SUV-hez fejleszt padlólemezt. A japán és dél-koreai sajtó szerint a Tesla a platform elektronikai részét és a szoftverét gyártja, míg magát a platformot a Toyota készíti. Az együttműködés lényege, hogy egy viszonylag olcsó padlólemezen is kihasználhassák a Tesla szakértelmét az elektronikai és szoftveres megoldásokban.

Hirdetés

Egyelőre még nem erősítette meg egyik gyártó sem a közös projekt tényét, de a Tesla által korábban bejelentett 25 ezer dolláros modell könnyen lehet, hogy erre a platformra épül majd. A források szerint a Toyota szeretné hasznosítani a Tesla IT-s megoldásait, de hogy pontosan milyen funkciókról van szó, azt nem említik.

Érdekesség, hogy a sajtóhírekben nem esik szó az akkumulátorokról, pedig ez egy igen fontos összetevője az elektromos járműveknek, ráadásul az árat is nagyban befolyásolja. A Tesla és a Toyota is több akkumulátorgyártótól szerzi be ezeket az egységeket, sőt, a kaliforniai cég a saját akkumulátorgyártás beindításán is dolgozik.

A Tesla és a Toyota már korábban is együttműködtek, még 2012-ben, az elektromos RAV4 megalkotásában. Sőt, a Toyotának sokáig részvényei is voltak a Teslában, ám 2019-ben az utolsó részvényeket is eladta a japán OEM – írja az electrive.com.

A Toyota hosszú ideig a hibridekre és az üzemanyagcellás hajtásokra koncentrált, nem az akkumulátoros elektromos autókra, ma már azonban a Toyota Csoport is dolgozik akkumulátoros elektromos járműveken, melyek egyike a Lexus UX300e. A vállalatcsoport e-TNGA néven már egy külön padlólemezt is kifejlesztett elektromos modelljeihez.

Kiemelt Partnereink