Gyártók Közös furgont gyárt a Stellantis és a Toyota

Közös furgont gyárt a Stellantis és a Toyota

autopro.hu/P.B. | 2022.05.31 11:22

Közös furgont gyárt a Stellantis és a Toyota

Fotó: Toyota

A Stellantis és a Toyota bejelentette, hogy kibővítik együttműködésüket egy új, európai piacokra szánt furgon közös gyártásával, amelyet 2024 közepén terveznek piacra dobni. A modellnek lesz akkumulátoros elektromos változata is.

Hirdetés

Bár a Stellantis egyelőre nem erősítette meg a találgatásokat, valószínűleg a jelenlegi Ducato-generáció utódja lesz a Toyotával közösen gyártott furgon. Az új modell feltehetőleg a 2006-os alapokon nyugvó Ducatót és testvérmodelljeit váltja, igaz, 2014-ben jelentős modellfrissítésen estek át ezek a modellek. 2020 óta létezik elektromos Ducato is, és az utódból is lesz tisztán elektromos verzió.

Az új generáció műszaki részletei még nem ismertek. Egyelőre annyit tudni, hogy a furgonokat – beleértve a Toyota változatot is – a lengyelországi Gliwicében és az olaszországi Atessában található Stellantis-gyárakban fogják összeszerelni. Még az sem biztos, hogy a járművek az STLA Frame platformra fognak épülni, bár ez azért valószínű.

Részben abszolút újdonság

A Toyota Motor Europe számára az új modell egyben premier is lesz: eddig még nem kínált ebbe a szegmensbe tartozó furgont Európában a japán OEM. A köznyelvben „Sprinter osztálynak” nevezett szegmens modellje lesz a harmadik karosszériaváltozat a Toyota és a Stellantis együttműködésében: a két cég már kooperál az elektromos Toyota Proace és Proace Verso modellek gyártásában, ezek ugyanis a Stellantis platformjára épülnek.

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója szerint ez a megállapodás megerősíti a konszern vezető szerepét az európai piacon a könnyű haszongépjárművek és az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek szegmensében is.

Matt Harrison, a Toyota Motor Europe elnök-vezérigazgatója úgy vélte, hogy a kishaszonjárművek kulcsfontosságú hozzájárulást jelentenek a Toyota növekedési céljainak elérésében – írja az electrive.com.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink