Gyártók Közelebb a megjelenéshez a Sono napelemes autója

Közelebb a megjelenéshez a Sono napelemes autója

autopro.hu/V.M. | 2022.07.28 12:21

Közelebb a megjelenéshez a Sono napelemes autója

Fotó: Sono Motors

A müncheni Sono Motors napelemes elektromos autója elnyerte végső formáját, ezzel egy lépéssel közelebb jutva ahhoz, hogy a következő évben megkezdődhessen a gyártása.

Hirdetés

A Sono Sion SEV (solar electric vehicle – napelemes elektromos jármű) nem az egyetlen villanyautó, ami napelemet alkalmaz a hatótávolsága kitolásához, mégis egyedivé teszi, hogy más típusokkal ellentétben nem csak a felső paneljein hordoz napelemeket, hanem a közel függőleges oldalfelületeken is.

A most bemutatott változat letisztultabb dizájnnal rendelkezik, mint a tavaly Münchenben leleplezett prototípus. Ezenkívül az autó új fényszórókat kapott, és végső soron a változtatásokkal a megjelenése egységesebbé vált.

A Sono Sion SEV 2021-es változata

A Sono Sion SEV 2021-es változata | Fotó: Sono Motors

A végső változaton összesen 456 darab napelem kapott helyet, amik a Sono szerint egy átlagos héten 112 kilométer hatótávolságot biztosítanak. Ideális, erősen napsütéses környezetben ez az érték 245 kilométerre is felkúszhat.

A Sion SEV egy 54 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, ami az Európában is használt WLTP-tesztciklus szerint 305 kilométer megtételéhez elegendő energia eltárolására képes.

Megfizethető konstrukció

„Az előszéria gyártásával és a Sion végleges dizájnjának bemutatásával egy újabb lépést teszünk afelé, hogy ígéretünknek megfelelően egy megfizethető napelemes elektromos személyautót alkossunk” – mondta el Laurin Hahn, a Sono Motors vezérigazgatója.

A Sion SEV Finnországban fog készülni 2023 második felétől a Valmet Automotive üzemében. Az évtized végéig 257 ezer darabot terveznek legyártani belőle. Csupán a 10,16 millió forintos indulóárát és azt alapul véve, hogy a Sono szerint minden személyautó közül az egyik legalacsonyabb fenntartási költséggel rendelkezik, egy népszerű modellé kell válnia – írja az InsideEVs.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink