Gyártók Komoly e-autós célt tűzött ki a Kia

Komoly e-autós célt tűzött ki a Kia

autopro.hu/D.Á. | 2023.04.11 06:23

Komoly e-autós célt tűzött ki a Kia

Fotó: Kia Media

A Kia frissítette a közép- és hosszú távra vonatkozó üzleti terveit, az elektromosságot helyezve a fókuszba. Az új célok közé tartozik, hogy 2030-ban 4,3 millió autót adjanak el, amiből 2,38 millió lesz elektrifikált hajtásláncú.

Hirdetés

A Kia először 2020-ban mutatta be „Plan S” névre keresztelt üzleti tervét, ami az elektromos átállásra és személyre szabott mobilitási megoldásokra fókuszál. Azóta a Kia minden évben tartott befektetői napot, ahol közölte a vállalat jövőjére és céljaira vonatkozó újdonságokat. A 2023-as befektetői napon elhangzott, 2030-ra időzített, 4,3 millió legyártott autóra vonatkozó célkitűzés 34,4 százalékkal nagyobb, mint a 2023 évi 3,2 millió autó. A Kia célja, hogy vezető elektromosautó-gyártóvá váljon, és eladásainak 55 százaléka, 2,38 millió autó legyen elektrifikált 2030-ban. Ez egy 7,5 százalékos, 300 ezer autóról szóló növelés a 2022-es befektetői naphoz képest.

Évről évre bátrabbak a célok

A Kia 2026-ra évi egymillió tisztán elektromos autót akar eladni, 2030-ra pedig 1,6 milliót, ami az egy évvel korábbi tervek 25 és 33 százalékos emelése. 2027-re a márka 15 elektromos modellt fog kínálni, köztük a nemrég bemutatott, zászlóshajóként pozícionált EV9-cet. A 2023-as befektetői napon az úgynevezett célirányosan épített járművek (PBV) üzletágára vonatkozó tervekről is lehullt a lepel. A Kia egy középkategóriás PBV modellt tervez piacra dobni 2025-ben, amelynek gyártása Hwaseongban fog folyni egy speciálisan ezen járműveket készítő üzemben. Idővel egy teljes PBV-palettát meg akar jelentetni a Kia, kicsitől egészen a nagy méretosztályokig, köztük egy önvezető robottaxival.

Mindezen felül a vállalat piacra dobna adat- és szoftveralapú megoldásokat, hogy ügyfelek széles körét szolgálhassák ki személyre szabott termékekkel és szolgáltatásokkal a jövőben, és mobilitási szolgáltatásokat fejleszthessenek ki a Hyundai Motor Csoport Advanced Air Mobility és robotikai üzletágával partnerségben – írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink