Gyártók Kínai elektromos autót éleszt újra a BMW

Kínai elektromos autót éleszt újra a BMW

autopro.hu | 2015.11.20 07:26

Kínai elektromos autót éleszt újra a BMW

A Karma és a bajor gyártó megállapodása alapján egy Amerikában készülő hibrid személyautó elektromos hajtástechnológiáját a németek szállítják.

Hirdetés

Lu Guanqiu milliárdos neve aligha ismerős a közvélemény előtt. Ez a befektető vásárolta fel a csődbe ment Fisker Automotive vállalatot, hogy aztán Karma Automotive néven életképes autógyártót faragjon az elektromobilitás terén saját helyét kereső startup cégből.

A Karma jövő év elején küldené piacra zászlóshajónak szánt prémium kategóriás modelljét, amelyhez a BMW-től vásárolják az együttműködés keretében az akkumulátorok töltéséhez szükséges rendszert és elektromos hajtástechnológia egyes elemeit.

Amennyiben a Fisker karosszériáját kapja meg a Karma autója, valahogy így fest majd a BMW alkatrészeivel felszerelt hibrid

– Előfordul, hogy az autógyártók egymástól vásárolnak egyes részegységeket, különösen a költséges hozzávalók, például a hajtáslánc esetében. A BMW alkatrészeinek alkalmazásával nagy segítséget kapunk ahhoz, hogy sikeresen felépítsük a Karma márkát – nyilatkozta Jim Taylor, a vállalat marketingért felelős képviselője.

Valóban, a Tesla példája is igazolja, hogy a szinte a semmiből induló gyártó vállalatoknak elkél a tapasztalt gyártók hátszele: Elon Musk csapata például a Roadster modellhez a Lotus vázát vásárolta meg. Azóta viszont a Tesla is eladott hajtáselemeket a Toyota és a Daimler részére, tehát szerencsés esetben kölcsönösség is kialakulhat.

Azt még nem tudni, milyen belső égésű motor kerül a Karma jövőbeli autójába – a Fisker a GM négyhengeres benzinmotorját használta volna, ám azt az erőforrást már nem gyártja az amerikai vállalat.

A plug-in hybird modell tervezett ára viszont már ismert: 115 ezer amerikai dollárt kell majd a kereskedésekben hagyni ellentételezésként, ami bő 33 millió forintnak felel meg napjainkban.

Kiemelt Partnereink