Gyártók Két új e-teherautót dob piacra a Renault

Két új e-teherautót dob piacra a Renault

autopro.hu/P.B. | 2022.03.11 04:20

Két új e-teherautót dob piacra a Renault

Fotó: Renault Trucks

Két új modellel bővíti elektromos portfólióját a Renault Trucks. Mindkét új kamion a 44 tonnás szegmensbe tartozik majd, és már 2023 első negyedévében a piacra kerül. További elektromos modelleket is tervez a gyártó.

Hirdetés

Az új modelleket a Renault Trucks franciaországi, Bourg-en-Bresse-i üzemében gyártják majd, és különféle változatokban lesznek kaphatók: 4×2-es és 6×2-es nyerges vontatóként, valamint 4×2-es, 6×2-es és 8×4-es tridem járműként.

A modellek a T és C E-Tech nevet kapják. Az új kamionok két, illetve három villanymotorral fognak rendelkezni, amelyek összteljesítménye elérheti akár 490 kilowattot (666 lóerő). A modellek Optidriver sebességváltóval lesznek felszerelve. Az ügyfelek kérése szerint kettőtől hatig terjedhet az akkumulátorpakkok száma, melyek kapacitása így 180-tól 540 kilowattóráig terjedhet. A töltési idő akár 2,5 óra is lehet, de normál töltéssel 9,5 órát vesz majd igénybe az akku feltöltése. Egy töltéssel 300 kilométert tudnak megtenni a kamionok, de a Renault szerint egy egyórás villámtöltéssel 500 kilométerre bővíthető a hatótáv.

Elektromos átállás

Elektromos kínálatának bővítésével a Renault Trucks újabb lépést tesz e-mobilitási céljai felé: 2030-ra a gyártó szeretné elérni, hogy az általa eladott teherautók legalább fele elektromos hajtással rendelkezzen. 2040-re a ugyanakkor már teljes mértékben karbonsemleges járművekből kell állnia a gyártó kínálatának.

Tervezés alatt áll egy másik jármű is, amit a belvárosi teherszállításra szán a gyártó. Az új, „Oxygen” nevű projektben a Renault Trucks összeállt a Geodisszal, a francia állami vasút SNCF teherszállítási részlegével. A két cég egyesíteni kívánja szakértelmét, és egy teljesen új elektromos, 16 tonnás teherautót szeretne kifejleszteni egy dízeljármű költségeinek megfelelő összegből. A prototípus átadását 2022 végén tervezik, míg 2023-ban a járművet már a párizsi utakon fogják tesztelni.

Folyamatos elekrifiáció

A Renault Trucks folyamatosan átstrukturálja kínálatát: a korábbi Z.E. elektromos teherautót az E-Tech váltja fel – tájékoztat a cég. A hangsúly a teljeskörű támogatásra kerül, a beszerzés tervezésétől az elektromos teherautó használatának felügyeletéig – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink