Gyártók Két modell, négy karika

Két modell, négy karika

autopro.hu | 2015.07.03 05:17

Két modell, négy karika

Az Audi A4 és az A4 Avant új nemzedéke a márka tervei szerint a technológia és az esztétikum ötvözete. A fejlesztői munka során nagy súlyt fektettek a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére. Az összes technológiai fejlesztés középpontjában a menetellenállások (légellenállás, súrlódások, gördülő ellenállások) csökkentése állt.

Hirdetés

4,73 méteres hosszával és 2,82 méteres tengelytávjával az új Audi A4 és A4 Avant magabiztosan fekszik az úton. Az autó elején és hátulján futó vízszintes vonal a jármű szélességét hangsúlyozza. Az összefutó élekkel kialakított áramvonalas karosszéria a márka sportos eleganciáját jelzi. Az új Singleframe hűtőrács széles és alacsony, az extrafelszerelésként választható LED- és mátrix-LED technikájú fényszórók (dinamikus irányjelzővel együtt) pedig a modell vizuális márkavédjegyei.

Az előd modellhez képest az autó méretei megnövekedtek, tömege mégis jelentősen, a beépített motortól függően akár 120 kilogrammal is kevesebb lehet. Az anyagok vegyes felhasználásának és a könnyűszerkezetes konstrukciónak köszönhetően kategóriájában az új Audi A4 modellek karosszériája is a legkönnyebbek közé tartozik.

Az új A4 Avant csomagtartója alaphelyzetben 505 literes, ami a prémiummodellek között a legnagyobb ebben a méretkategóriában. Ha azonban a hátsó üléseket is lehajtjuk és a tetőig pakolunk, összesen 1510 literes raktér áll rendelkezésre. Az elektromos mozgatású csomagtérroló és az elektromosan nyitható és zárható csomagtérajtó az alapfelszereltség része. Választható extraként mozgásérzékelő szenzor vezérelte elektromosan nyitható és zárható csomagtérajtó is rendelkezésre áll.

A két új modellt számtalan okos technikával szerelték fel, amelyek használata az új Audi MMI kijelző és kezelési koncepciójának segítségével még könnyebbé válik. Az új A4-es technikai arzenáljának legérdekesebb elemei a virtual cockpit, a mátrix-LED fényszórók, az okostelefon csatlakoztatás, a térhangzású Bang & Olufsen Sound System, a mobiltelefon-tartó vezeték nélküli töltési lehetőséggel, a head-up kijelző, az új vezetői segédrendszerek, valamint az Audi connect szolgáltatásai.

Az új A4 és A4 Avant hétféle motorral kerül a márkakereskedőkhöz, ebből három TFSI és négy TDI. Teljesítményük jelentős mértékben megnövekedett, 110 kW-tól (150 LE) 200 kW-ig (272 LE) terjed, ugyanakkor üzemanyag-fogyasztásuk akár 21 százalékkal csökkent. Az A4 2.0 TDI ultra a sajtóközlemény szerint 3,7 liter gázolajat igényel 100 kilométerre, CO2-kibocsátása pedig 95 gramm kilométerenként; az Avant kivitel megfelelő értékei 3,8 l/100 km és 99 g/km.

Az Audi A4 benzinmotorjának 140 kW-os (190 LE) 2.0 TFSI ultra égésterében teljesen új égési folyamatot alkalmaznak, ami a különösen nagy hatásfok mellett azt is lehetővé teszi, hogy az átlagos üzemanyag-fogyasztás száz kilométeren 4,8 literre adódjon miközben CO2-kibocsátása 109 g/km; az Avant modell megfelelő értékei 5,0 l/100 km és 114 g/km CO2. A modell életciklusa alatt egy g-tron változat is érkezik, amely földgázt, vagy a fenntartható módon termelt Audi e-gázt használja majd üzemanyagként.

Az A4, valamint az A4 Avant vezetői segédrendszereivel új mércét állít fel kategóriájában. Előrelátó gazdaságossági asszisztens segíti a vezetőket, hogy üzemanyagot takarítsanak meg, az active lane assist pedig segít, hogy az igénybevett forgalmi sáv tartásában, míg a araszoló funkcióval és közlekedési torlódás asszisztenssel kiegészített adaptív cruise control megkönnyíti a vezetést az araszoló forgalomban. A közlekedési torlódás asszisztens egyik különlegessége a vezérlése. Számos paramétert figyelembe vesz, például az útburkolati jeleket vagy az elöl haladó forgalmat. További, a vezetésbiztonságot segítő fontos innovációk a parkoló-asszisztens, a keresztirányú forgalom asszisztens, a hátsó parkolássegítő rendszer, az ütközés elkerülő asszisztens, bekanyarodási asszisztens valamint az Audi pre sense rendszere, valamint a közlekedési táblák kameraalapú felismerése is elérhető.

A két új modell 2015 őszétől lesz kapható a márkakereskedőknél.

Kiemelt Partnereink