Gyártók Két évtizede nem emelt ekkorát a fizetéseken a Toyota

Két évtizede nem emelt ekkorát a fizetéseken a Toyota

autopro.hu/V.M. | 2023.02.23 09:22

Két évtizede nem emelt ekkorát a fizetéseken a Toyota

Fotó: Toyota

A Toyota bejelentette, hogy elfogadja a szakszervezet bérkövetelését, ami az elmúlt két évtized legnagyobb mértékű fizetésemelését, plusz egy óriási összegű egyszeri bónuszt tartalmaz.

Hirdetés

A japán autógyártó óriás már a szakszervezettel folytatott tárgyalások első fordulóján elfogadta a bérkövetelést. Koji Sato, aki hamarosan a Toyota elnöki székében folytatja karrierjét, elmondta, hogy a gyors megegyezéssel üzenetet kívántak küldeni a gazdaságnak, és szerették volna elősegíteni, hogy a munkavállalói oldal és a vállalat között mindenhol bizalmi alapon foljanak a tárgyalások.

A japán kormány fizetésemelésre szólította a vállalatokat az elmúlt negyven év legmagasabbjának számító, körülbelül négyszázalékos infláció közepette. Jelenleg több nagy japán vállalatnál is javában zajlanak a bértárgyalások.

A Honda is emeli a béreket

Mindössze órákkal a Toyota bejelentése után egy másik autógyártónál, a Hondánál is megegyezés született. A vállalat 1990 óta a legnagyobb, ötszázalékos fizetésemelést fogja adni dolgozóinak.

Hogy a Toyota mekkora mértékű emelést nyújt, azt sem a gyártó, sem a 357 ezer dolgozóját képviselő vállalati szakszervezet nem osztotta meg. Az azonban ismert, hogy az egyszeri bónusz összege minden dolgozó esetében 6,7 hónapnyi fizetésével lesz egyenértékű – írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink